Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam 3 dniowe Bazanty łowne i 2 kurczaki ktore chodzą z kura domową (kwoka) na początku zamknąłem ją z bażantami i kurczakami w klatce na 2dni i po wypuszczeniu zauważyłem że bażanćiki w miarę sie oswoili do kwoki i chodzą caly czas za nią chodź nieco dalej od kurczaków, na dodatek zauważyłem że gdy jakis bażant się zgubi i piszczy to kwoka go nawołuzuje a on gdy ją zobaczy od razu do niej lecie. Jak myślicie czy jest szansa że te Bazanty zostaną na podwórzu z innym drobiem? Jak Narazie zapoznają się z innymi kurami i Perliczkami. Prosze o wasze zdanie w tej sprawie. POZDRAWIAM..
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Według mnie uciekną, nawet jak będziesz im podcinał lotki. A co do oswajania łownych to kiedyś słyszałem że podobno dopiero 10-te pokolenie hodowane w niewoli będzie oswojone i wątpię czy uda się oswoić bażanta łownego.
Opublikowano
Można oswoić bażanty łowne ale to i tak nie zmienia faktu że są plochliwe i będą latać. Najczęściej bazanty łowne jak juz sie oswoi to do konkretnych osób się przyzwyczajają, jak pojawi się ktoś inny to i tak uciekają.
Opublikowano
Panowie ja posiadam aktualnie 2 kury bażanta łownego kture wysiedziała kura.Z 15 jaj wykluło się 12 bażancików kture chodziły za kwoką po podwurzu.Pewnego dnia koty zasmakowały w bażantach i zostały 2 kurki i 2 koguty.Koguty pod koniec jesieni wyniosły się na pola a kurki pozostały wierne gospodarzowi hehe.Nie bały się mnie wcale na noc przychodziły spać na jabłoń a w dzień byszowały pomiędzy tujami gdzie upatrzyły sobie nocleg na zimę.Teraz wysypuję im zboże pod świerka i podziwiam jak zajadają je ze smakiem około godziny 15:30 po czym wylatuja w gure na sam czubek tui po czym śpią tam do rana ia tak w kółko.A odnośnie oswojenia bażantów to zdecydowanie kury są w tym łatwiejsze a niżeli koguty.Moje kurki nie boją się mnie i gdy jedzą mogę podeść do nich na 0,5. i nic nie reagują. :D :D :D :D
Opublikowano
Witam. Baranek1234 zupełnie masz rację,u mnie też jedynie samice zostały a samiec poleciał w świat.Szkoda że tylko jednego się dochowałem ,bo kilka mi samochód zabił. Pozdro. :(
Opublikowano
No to faktycznie szkoda kogutków nie zasługiwały na taką śmierć. Ja teraz zabieram się za budowę woliery i inkubatora hehe w końcu gdzieś trzeba to a kura 200 jaj nie wysiedzi hehe.Nie wiecie może jak złapać lisa bo zasiedlił mój stóg ze słomą. jest to prawdopodobnie suka bo norę wykopała a tera cieczkę mają habeta jedna. Jak się wkurzę to wezmę motykę i zrobię jej małą szkołę hehe :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No to chłopie popełniłeś BARDZO DUŻY bład !!! Jak miałeś lisa u siebie to powinieneś na głowie stawać aby tam pozostał !!! Nie wiesz, że list to bardzo mądre zwierze ?

Powiem Ci tak, gdybyś miał lisa pod nosem to nie zginęło by Ci nic z podwórka. Lis pilnował by ci dobytku wierniej niż pies. Lis nigdy nie będzie podjadał blisko nory jest na to za mądry.

Za młodu pamiętam u babci pod stodołą zadomowiła się lisia rodzina. Za pierwszym razem były tam 2 lata, za drugim 3 lata. W okresie kiedy lisy siedziały nawet sroki nie podkradały piskląt, kuny się nie wybierały na nocne harce. Jak się lisy wyniosły kuny i sroki siały spustoszenie :(

Opublikowano
drogi kolego co z tego że u mnie było by spokojnie jak u sąsiadów nie było by nic a ja nie należę do tych co lubią problemy.W przyszłości chciałbym zostać myśliwym i dla mnie lis jest szkodnikiem którego trzeba tępić i niech obrońcy zwierząt gadają co chcą ale nie mają racji ani w 1 %. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D