aerox96 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 mam pytanie moje bażanty(2+1) nie mają jeszcze jaj. martwię się bo w zeszłym roku też nie miały jaj ale wtedy miałem tylko 1 samice a teraz 2, jaka może być przyczyna tego. karmie ich (pszenicą , trawą mleczem ,soją,jabłka czasami rzucam) może być też przyczyna tego że wolier mam na wybiegu z kurami i one straszą kury i nie niosą? Bo moje bażanty są łapane i strasznie dzikie.proszę o pomoc:Dczy może mają jeszcze czas nieś jaja? Cytuj
RADEK-ZAMOŚĆ Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 a to ilo letnie to ptaki?? bażanty polne jak masz je łapane na wolnosci niosa sie zwykle maj czewiec wiec pewnie dlatego Cytuj
aerox96 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2012 nie wiem jaki wiek u mnie już są drugi rok Cytuj
aerox96 Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Opublikowano 2 Maja 2012 jeszcze nie zniosły jaj mają jeszcze czas? u was już wszystkie noszą? Cytuj
zigi69 Opublikowano 2 Maja 2012 Opublikowano 2 Maja 2012 z tego co wiem to bażanty dzikie już niosą jajka i dziwnym mi się wydaje że nie masz jaj do tej pory jeszcze. Podejrzewam że coś te jaja zjada dobrze się poprzyglądaj czy nie robią tego kury skoro trzymasz je razem. Cytuj
aerox96 Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Opublikowano 3 Maja 2012 zauważyłem jajko rano a teraz poszedłem i jajka już niema. to kury zjadają czy kogut jak z tym walczyć? Cytuj
Pio45 Opublikowano 4 Maja 2012 Opublikowano 4 Maja 2012 A zostają jakies skorupki czy slady? Jeśli ptaki zjadają jajka powinienes porozkładać w różnych miejscach woliery plastykowe jajka - oduczy je to dziobania własnych. Cytuj
zigi69 Opublikowano 4 Maja 2012 Opublikowano 4 Maja 2012 Pio45 dobrze radzi tez słyszałem żeby podkładać sztuczne jajka, podobno sprawdzają się piłeczki do ping ponga, można je zabarwic na zielonkawo, ale przede wszystkim witaminy, ja zawsze daje jako dodatek pasze dla niosek i witaminy do wody i nie mam jak na razie problemów z znikaniem jaj ani nie widzę spadku kondycji kur spowodowanych składaniem jaj. Pasza według mnie powinna być też z tego względu dawana że nie ma potem problemów z kluciem się pisklaków, są zdrowe i żywotne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi