jacob Opublikowano 19 Stycznia 2012 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Witam. Zostałem nowym użytkownikiem tego forum, ponieważ chciałem się dowiedzieć jak najwięcej o hodowli tych ptaków. Oczekuję opinii ludzi z doświadczeniem dlatego liczę na waszą pomoc Moje pierwsze pytanie od którego uważam powinienem zacząć : jaki jest najlepszy okres na rozpoczęcie hodowli bażantów? Czy czekać z tym do wiosny, czy może lepiej zacząć już teraz? Pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość Cytuj
Bodzio Opublikowano 19 Stycznia 2012 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Teraz jest bardzo dobry okres, bo: po pierwsze teraz jescze masz szanse kupić jeszcze bażanty, w marcu zazwyczaj już nikt nie sprzedaje. po drugie należy już bażanty połączyć w stadka by przygotowac je do toków które zaczynają się w marcu, a w kietniu będziesz już zbierał pierwsze jaja. Cytuj
jacob Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2012 Dziękuję Bodzio za wyczerpującą odpowiedź. Widzę, że dużo nauki przede mną. Dobrze, że się zapytałem, bo miałem zamiar czekać ze wszystkim do wiosny... W związku z tym muszę zacząć budowę woliery. Dlatego mam jeszcze jedno pytanie: co sądzicie o tej siatce? http://www.fermo.pl/produkt-1072-siatka-krata-zgrzewana-ocynkowana-oczko-13x13mm-drut-08mm.html W swojej kategorii należy do najtańszych.... Waham się jeszcze czy nie dołożyć troszkę i kupić tą: http://www.fermo.pl/produkt-1074-krata-ocynkowana-siatka-zgrzewana-16x16mm-drut-12mm.htmlCena wyższa ale wygląda dużo solidniej. Proszę o radę... Pozdrawiam:) Cytuj
wojtek4141 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 No moim zdaniem ta druga wygląda na solidniejszą jest z grubszego drutu i wgl. Ale, którą wybierzesz zależy też od tego czy stawiasz na koszty czy na jakość Cytuj
sputnik Opublikowano 9 Maja 2012 Opublikowano 9 Maja 2012 Lepiej stawiaj na jakość. Pamiętaj o odpowiednim zabezpieczeniu woliery przed drapieżnikami... Cytuj
jacob Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Opublikowano 10 Maja 2012 No jak już będę miał tą woliera postawioną no to już sama konstrukcja chroni przed drapieżnikami chyba nie Cytuj
sputnik Opublikowano 15 Maja 2012 Opublikowano 15 Maja 2012 Częściowo tak. Ale pamiętaj o zrobieniu jakiego fundamentu lub wkopaniu siatki w ziemię, tak żeby drapieżniki nie dobrały się do Twoich ptaków... Cytuj
Jan77 Opublikowano 15 Maja 2012 Opublikowano 15 Maja 2012 Dokładnie lisy, kuny moga robic podkop i dostaną sie latwo do woliery. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi