Samica Bażanta drugi raz w tym roku chce wysiadywać

Okres inkubacji to dla hodowli najważniejsza sprawa. Od tego zależy skuteczność naszej hodowli.
Piszcie tutaj o swoich problemach podczas inkubacji, klucia, odchowywania w pierwszych dniach życia ptaków.

Samica Bażanta drugi raz w tym roku chce wysiadywać

Postprzez TOBI88 » Czwartek, 25 Czerwiec 2009 13:45

Witam
Czy to wogóle możliwe, żeby drugi raz wysiadywała?
Hoduję Bażanty od kilku lat i w tym roku kura zniosła 10 jaj, wykluło się dziewięć, potem dwa odpadły. Siedem zostało, są już prawie całe w piórkach. Samica mało co już z nimi chodzi. kilka dni temu zaczęła składać jajka(w jwdno miejsce) wygląda to tak jak na wiosnę. W ubiegłych latach kładały jajka gdzie popadnie.
To że drugi raz będzie wysiadywać jest dla mnie niemożliwe. Postanowiłem zabrać ją od małych i wpuścić do samca, który zabrał się do roboty( bałem się że te jaja które teraz nosi mogą byc niezalężone).Jutro znowu ją zabiorę i wpuszczę do twgo woliera w który znosi jaja.
Co Wy na to? Miał ktoś z Was taki przypadek?
Czy ona poprostu znosi te jaj i nie będzie ich już wysiadywać? (tylko dlaczego w jedno miejsce skoro do tej pory znosiła gdzie popadnie)
TOBI88

Re: Samica Bażanta drugi raz w tym roku chce wysiadywać

Postprzez gege » Czwartek, 25 Czerwiec 2009 15:18

Możliwe,że będzie wysiadywać.Wpuszczaj ją co dzień do samca,a najlepiej niech on z nią siedzi tylko może zabierz kilka jaj bo te pierwsze to raczej będą niezapłodnione.Wiem,że u drobiu(gęsi) to trzeba czekać min. dwa tygodnie żeby być pewnym,że coś będzie z jaj gęsich jak sie wpuści gąsiora do gąski :) A więc zaznacz sobie te jajka które są w gnieździe a po kilku dniach zabieraj jedno na dzień a drugie świeżo zniesione zaznaczaj,następnie po ok.dwóch tygodniach zostawiaj jajka i dopóki nie siądzie na nich nie zabieraj samca,a jak zasiądzie to zabierz go bo może wyganiać samice z gniazda by ją pokryć np.
gege

Miejscowość: woj.swietokrzyskie

Wróć do Inkubacja i wylęgi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Polecamy:
Hodowla bażantów

Reklama:
Inkubatory do jaj
Sklep hodowlany