budowa inkubatora proszęo pomoc

Okres inkubacji to dla hodowli najważniejsza sprawa. Od tego zależy skuteczność naszej hodowli.
Piszcie tutaj o swoich problemach podczas inkubacji, klucia, odchowywania w pierwszych dniach życia ptaków.

budowa inkubatora proszęo pomoc

Postprzez czudi » Niedziela, 06 Styczeń 2008 21:58

Witam,
Mam problem czy lepiej dać 2x150w żarówki czy grzałkę.Mógł by mi ktoś dać rysunek ja ma być wkonany taki inkubator i czy wentylatom ma pobierać powietrze z zew. czy z wew. tylko je rozprowadzając to całym inkubatorze. Robie inkubator 80cm długi, 60cm szeroki i 50cm wysoki czy wystarczą 2 żarówki :?: taki inkubator na 5 kur nie będzie za duży proszę o odp
czudi

Postprzez wydra » Czwartek, 17 Styczeń 2008 16:10

lepiej dać więcej żarówek o mniejszej mocy pisałem jak to w moim inkubatorze właśnie z powodu za dużej mocy żarówek ugotowałem jajka na twardo :(.
Co do wentylatora to jeżeli zastosujesz go tak żę będzie pobierał powietrze z zew. to będą dłużej żarówki świeciły a co za tym idzie prąd itd. Mogą być też jakieś wahania temp. Natomiast pobierając powietrze z wew. myślę że tego nie ma. Dodam że sam tak miałem w inkubatorze.
wydra

Miejscowość: Turek

Postprzez czudi » Czwartek, 17 Styczeń 2008 17:20

Dziękuje za odp i pozdrawiam
CZUDI
czudi

Postprzez studenttomek » Piątek, 18 Styczeń 2008 1:23

A jaki masz sterownik w swoim inkubatorze?

Może lepiej się zaopatrzyć w lepszy sterownik który będzie regulował mocą żarówki? Ja tak zrobiłem i nie narzekam :-)

Pozdrawiam
studenttomek

Miejscowość: Wrocław

Postprzez wydra » Piątek, 18 Styczeń 2008 13:01

mimo że masz dobry termostat i on może zwariować i wtedy nic nie zrobisz. U mnie zawiódł termostat ale gdyby żarówki były mniejszej mocy nic by się nie stało też później wymieniłem ja na mniejsze.
wydra

Miejscowość: Turek

Wróć do Inkubacja i wylęgi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

Polecamy:
Hodowla bażantów

Reklama:
Inkubatory do jaj
Sklep hodowlany