przez galazkairek » Niedziela, 25 Styczeń 2015 20:13
HEJ !!!
Hodowla klatkowa bażantów jest uskuteczniana we Francji, Wielkiej Brytanii oraz Irlandii ale są to to hodowle typowo przemysłowo "tuczne" czyli na mięso. Ptaki od początku życia nie zaznają przestrzeni i ruchu i są zwyczajne do przebywania wbrew instynktowi w zamknięciu o tak małej powierzchni. Z odhowalnika do klatki i mieszanki zbożowo chemiczne ze znaczną przewagą tego drugiego, ubój i w folie do zamrażarki i na handel ( cena supermarketowa -20 pln za tuszkę)- taka jest droga klatkowego bażanta. Jaja do klucia i tak pozyskiwane są w wolierach rodzinnych (podstawowych). Choć to nie w temacie, to szczerze mówiąc mięso z takiej fermy ma taki sam skład chemiczny i mikroelementarny jak z bloriera czy innego kuraka mięsnego. Jaki jest sens klatkowania zwierzyny płowej ... no chyba że tylko ekonomiczny baz wnikania w jego wartości smakowe i "bioeko". Porównanie : 20 pln za tuszkę - supermarket / 50 pln za osobnika od hodowcy wolierowego i po 2 pln za jajko bażancie na jajecznicę. Pozdrawiam.