Karolina Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Przechodziłam się ostatnio po polu - standardowy spacerek jak coroku na wakacjach u rodziców. Z pod nóg jak zawsze wyleciało mi kilka bażantów, jednak w tym roku jest coś dziwnego. Są to praktycznie tylko stare bazanty, nie widze młodych zawsze była t kura i kilkanaście kurcząt. Chyba ulewy czerwcowe i niskie temperatury wpłynęły niekorzystnie na populacje bażantów. Nic dziwnego w czerwcu podobno na polach była masa wody, w lipcu jak woda opadła rolnicy zaorali zagniłe zboża. Cytuj
rapit Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Tak to fakt czerwiec i maj tego roku w niektórych rejonach Polski był naprawde beznadziejny. Ale nie ma się co martwić bażant będzie w polu tak czy inaczej. Trochę bażanta zaintrodukują mysliwi, trochę z naturalnych lęgów i tak co roku. Cytuj
Dawid251997 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 To prawda ja też widziałem tylko stare i jedną kure z 2 młodych Cytuj
krzyho0661 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 W mojej okolicy jest bardzo mało bażantów ,jedynie wiosną slychac ze 2-3piejące koguty a tak ogólnie to bardzo ciężko zobaczyć bażanta na wolności. A co chodzi o młode to jeszcze nigdy nie wiedzialem ich na wolności i wątpię czy ktos inny w mojej miejscowosci mial tą przyjemność. A wszystko to jest spowodowane dużą liczebnością lisów ktore dziesiątkują ostatnie osobniki a i koła łowieckie tez nic nie robią w tej sprawie . . Cytuj
maciejelo Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Witam a można bażanty wypuszczać na pola bez wiedzy koła łowieckiego? Cytuj
Dawid251997 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Jaknajbardzej.To nie jest nic złego pod warunkiem że nie mają chorub którymi mogłyby zarazić dzikie. Cytuj
maciejelo Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 ok Dzięki za odpowiedź.Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi