Maciek Opublikowano 20 Marca 2007 Opublikowano 20 Marca 2007 Witam!Który według Was, Szanowni hodowcy, gatunek lepiej nadaje się do introdukcji. Według mnie kuropatwa, gdyż jest większa i lepiej zniesi np. ciężką zimę, ale prosze o informacje o cechach, które je łączą i różnią.Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź. Cytuj
xwiatr Opublikowano 20 Marca 2007 Opublikowano 20 Marca 2007 Wydaje mi się, że sprawa jest tutaj bezdyskusyjna. Kuropatwa jest chyba bardziej ceniona jako ptak łowny. Lepiej aklimatyzuje się w naszym klimacie. Przepiórki hoduje się bardziej ze względu na wartość jaj a nie wartość łowiecką. A co do zimy to faktycznie kuropatwy znają pare sztuczek które pozwalają im przetrwać. Np. Gdy jest duż pokrywa pulchnego śniegu w obliczu niebzepieczeństtwa szybkim i zwinnym ruchem zanurzają się pod śnieg aby zniknąć z pola widzenia drapieżnika. Cytuj
kogut Opublikowano 29 Marca 2007 Opublikowano 29 Marca 2007 Ciekawe pytanie? Tym bardziej że o introdukcji przepiórek tylko słyszałem i nigdy nie udało mi się dostrzec takowej w środowisku naturalnym.Co do znoszenia klimatu przez kuropatwy? Przecież kuropatwy to nasze rodzima ptaki, one były tu od zawsze, nie tak jak bażanty. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi