Stasia Opublikowano 19 Lipca 2010 Opublikowano 19 Lipca 2010 Mam pawia 2,5 roku i dwie młode pawice.Paw zaczął mi chorować.Objawy są dziwne.Ma apetyt ale jest słaby i nie może chodzić.Poradziłam się weterynarza i dawałam antybiotyk przez 10 dni ale poprawy nie ma.Na pewno nie ma mykoplazmy bo wiem jakie są objawy.Co robić ? Cytuj
rapit Opublikowano 19 Lipca 2010 Opublikowano 19 Lipca 2010 A czy podawałas środki na odrobaczenie. Syngamoza czyli choroba wywołana prze robaczyce np tchawicy atakuje układ nerwowy i moż objawiać się paralizemi lub niedowładem kończyn. A na robaki to antybiotyk nie działa bo to nie są bakterie. Cytuj
Stasia Opublikowano 19 Lipca 2010 Autor Opublikowano 19 Lipca 2010 Nie dawałam.Czy po podaniu leku paraliż ustąpi? Cytuj
tadek153 Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 niech mi ktoś powie dlaczego młode pawie tak zdychają .. Cytuj
xwiatr Opublikowano 20 Września 2010 Opublikowano 20 Września 2010 Czy paraliż ustąpi niewiadomo. Nie wiadomo do konca czy to nawet syngamoza, choć bardzo prawdopodobne. Dopóki nie podasz to się nie dowiesz. niech mi ktoś powie dlaczego młode pawie tak zdychają .. Tadek, TAk to znaczy jak zdychają. Wypowiadaj się z sensem, bo inaczej twój post nic nie wnosi do dyskusji. Opisz problem, tylko wówczas ktoś będzie w stanie Ci pomóc! Cytuj
tadek153 Opublikowano 21 Września 2010 Opublikowano 21 Września 2010 Po prostu chodzą skrzydła opuszczają , i fik i leży ,,i są matkom bo sama je wylęgła .tak mam już od kilka wylęgów ..i nie wiem co mam zrobić jak zapobiegać co dawać jeść ... Cytuj
tragopan Opublikowano 27 Września 2010 Opublikowano 27 Września 2010 to jest choroba zwana czarną główką (Histomonadoza) Dlaczego nie poprosiłeś o pomoc osoby od której kupiłeś pawie. On na pewno wiedział co można im podać i na co chorują. Metronidazol, Avimetronid i wiele pochodnych lekow jest dobra i skuteczna w leczeniu tej choroby.Choroba łatwa w leczeniu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi