barciol Opublikowano 5 Marca 2007 Opublikowano 5 Marca 2007 Witam Dużymi krokami zbliżają się gody i chciałbym aby moje bażanty przed tym okresem nie złapały jakiegoś choróbska więc chciałbym się dowiedzieć czy mogę im do wody dodawać kilka kropel witamin C i D.I czy będzie to miało jakiś wpływ na młode bażanty??? Pozdrawiam Cytuj
kogut Opublikowano 6 Marca 2007 Opublikowano 6 Marca 2007 Witaj barciol, witaminy i minerały to w tym czasie podstawa.Oczywiscie ma to duży wpływ na stare bazanty jak i ich potomstwo.Źle odżywiona kura nie zniesie jajek z których wylęgną sie silne młode bazancki. Młody bażancik jescze w jajku potzrebuje szereg związkówminerlanych i witamin jak kurze bedzie ich brakowało to w jajku też ich braknie. Nie skupiał bym się na konkretnych witaminach, dostępne są gotowe celowane mieszanki, kosztują niewiele 5-7zł/kg, rozpuszca sie je w wodzi.Ja np ostatnio miałem polfamix. Cytuj
Kurak Opublikowano 6 Marca 2007 Opublikowano 6 Marca 2007 Używam też mieszanek dodawanych do picia, w zeszłym roku dosypywałem bażantom mieszanek ziołowych takich jak dla gołębi, zresztą w sklepie gołębiarskim kupowane. Tych cudownych odżywek jest zatrzęsienie tak więc nie ma co przesadzać, wszystkie są podobne w działaniu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi