docent525 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Witam Mam parkę bażantów łownych (od jesieni) , w klatce ok 1,5m na 1,5m i wysokości tez coś koło tego (w budynku)A teraz pytania:1. Czy jest możliwe aby te kuraki zniosły mi jaja w takiej klatce? Jeśli tak to kiedy?2. Czy jaj tych nie będą zjadać?3. Czym i kiedy je najlepiej karmić aby ewentualnie zniosły jak największą ilość jajek?? Cytuj
szubi16 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Witaj, woliera jest trochę mała ale na parkę wystarczy. Bażant zaczynają się już nieść. Kurce należy zrobić do tego warunki. A mianowicie: Zrobić gniazdko, Zasłonić je jakimś krzaczkiem, najlepiej Świerkiem. tak aby Samica czuła się jak na wolności. A co do zjadania zniesionych jajek to u mnie też miałem z tym problem. Jeżeli pojawi się to u Ciebie to polecam porozkładać po całej wolierze podkłady lub pin pongi. W tedy Bażanty będą próbować przebić jajeczko i po jakimś czasie sobie odpuszcza. Niektórzy jeszcze preferują spiłowanie dzioba pilniczkiem. Ale to zbyt drastyczny sposób. Aby samiczka zniosła więcej jajek należy podbierać je codziennie z gniazda. Bo jeżeli będzie się je zostawiać to kura zniesie do 10 jaj i usiądzie, a tak można ,,wyciągnąć" nawet do 60 jaj od jednej samiczki. W czasie niesienia można karmić paszą od kur niosek, kukurydzą, pszenicą. Tylko tak aby nie przebiałkować organizmu. Cytuj
docent525 Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Opublikowano 4 Maja 2010 Dzięki bardzo, za odp... na pewno mi to pomoże Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi