bażant Opublikowano 3 Marca 2007 Opublikowano 3 Marca 2007 Witam! Chciałbym się zapytać czy samica bażanta złotego wykluta w inkubatorze zrobi gniazdo i usiądzie na jajkach?proszę o odpowiedź. Cytuj
młody Opublikowano 3 Marca 2007 Opublikowano 3 Marca 2007 Takiej pewności nie masz nigdy. Gdzieś tam czytałem, że samica wykluta w sposób naturalny ma lepiej zakodowany instynkt macieżyński. Cytuj
Bodzio Opublikowano 3 Marca 2007 Opublikowano 3 Marca 2007 U mojego znajomego , jego wprawdzie interesuje tylko bażant łowny sprawa wyglada tak, że zawsze odkłada na bok kury, które w zeszłym roku wykazywały zacięcie do siadania na jajkach. Nastepnego roku te kury wsadza do jednej większej woliery i dosadza najlepszego koguta. Zawsze przynajmniej 2-3 (na 5) wyprowadzą młode. Pytałem go czy ma znaczenie czy to sa kury z inkubatora czy z nasiadki. Jego zdaniem nie ma to znaczenia. Jednak jak jest ze złotymi to nie wiem Cytuj
Grus Opublikowano 5 Marca 2007 Opublikowano 5 Marca 2007 Jeśli masz jedną kurę i koguta w jednej wolierze to zrób jej miejsce na gniazdo w zacisznym osłoniętym miejscu woliery(np.jakaś oparta o ścianę deska ,budka itp.) ,a wtedy powinna ci sama wysiedziec i wyprowadzic młode. Umnie tak robią złote ,srebrne ,eljot,swihnoe,diamentowe .Przy większej ilosci samic będą one sobie przeszkadzały nawzajem(znośic jajka do wspólnego gniazda,rozbijac lub rozgrzebywac jajka,lub siebie przeganiac nawzajem ,gdy któraś zacznie wysiadywanie). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi