kogut Opublikowano 6 Września 2006 Opublikowano 6 Września 2006 Czy spotkaliście się kiedyś z odmianą bażanta łownego o nazwie węgierski? Klient mnie ostatnio pytał i kurcze nie wiem. Cytuj
piotrek Opublikowano 6 Września 2006 Opublikowano 6 Września 2006 To takie jasne bażanty, ja widziałem jasnobrązowe. Podobno są problemy że się krzyżują z obrożnymi i podobno, młode samce z takiej krzyżówki są niepłodne. Tak słyszałem. Sam nie miałem nigdy takich. Cytuj
rapit Opublikowano 6 Września 2006 Opublikowano 6 Września 2006 Nie wiem, ja niby 2 razy widziałem odmiane węgierską. Nie dość że nie były do siebie podobne to jeszcze zupełnie do nikogo niepodobne. Jeden był prawie biały, drugim razem wyglądał troche jak kuropatwa tylko troche nastroszone piórka na głowie i podgardlu. Cytuj
młody Opublikowano 17 Września 2006 Opublikowano 17 Września 2006 Znalazłem coś podobnego w internecie. Strona amerykańskiego hodowcy, orginalnie brzmi hungarian pheasent, to chyba o to chodzi. Niby to łowny bażant ale wygląda jakoś dziwnie. Cytuj
edgar9 Opublikowano 9 Października 2006 Opublikowano 9 Października 2006 Hmm, no ja szczerze mówiąc nigdy nie słyszałem o takiej odmianie. Choć wiadomo podgatunków i krzyzówek jest multum. Z drugiej strony jak miałyby być bezpłodne to jakby się rozmnażały? Cytuj
xwiatr Opublikowano 16 Listopada 2006 Opublikowano 16 Listopada 2006 Ostatnio byłem na podlasiu u jednego hodowcy. Poznałem go kiedyś na wystawie ptaków ozdobynch. Pochwalił mi się właśnie posiadaniem pary bażanta węgierskiego. Zainteresował mnie ten temat, bo faktycznie zagldałem do tegą wątku już wcześniej.Jak się okazało faktycznie są nieco inne od klasycznego bażanta łownego. Choć zdecydowanie im bliżej ubarwieniem do wszelkich łownych kolchisjkiego niż np. tragopana, czy nawet królewskiego. Są przede wszystkim jaśniejsze w upierzeniu. U kogutów ogon jest krótszy niż u kolichijskiego. Edgar9 oczywiście, że są płodne Samica składa podobno do 30 jaj w sezonie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi