marcinc86 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Wczoraj zlapalem bazanta zlocistego (samca). Juz wczesniej planowalem zalozyc jakas mala hodowle bazantow, chodzily mi po glowie bazanty i pawie. No i jak tego wczoraj zlapalem to sie zdecydowalem na bazanty wiadomo. Ale wiem malo o tych zwierzetach i chcialbym by mi ktos podpowiedzial kilka rzeczy. Chodzi mi glownie o karmienie, bo na temat warunkow to wiem co trzeba zrobic i jak trzymac. A na temat karmienia wiem malo i jeszcze cos podpowiedzcie o chorobach i jak zapobiegac. I czy to forum jest dobre czy znacie jakies lepsze o bazantach bo ja sie nie orientuje. podejrzewam ze juz gdzies byly tkie tematy ale nie mam czasu przeszukiwac forum i czytac wszystkiego a chcialbym mu od poczatku dawac do jedzenia to co powinienem z gory dziekuje za pomoc Cytuj
młody Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Karmienie mniej więcej tak jak kury. ALe dla bażantów dobre są mieszanki zbożowe, kukurydza pszenica owies itp. Dobrze dodać troche oleistych rzepaku, słonecznika. Warto tez dawac warzywa marchew buraczki itp. A tak z ciekawości zapytam, złapałeś tzn kupiłeś czy złapałeś dzikiego. Bo nie ma dzikozyjących bazantów złotych. Jezeli złapałeś na polu to zapewne bazanta łownego - obrożnego. To forum jest bardzo dobre na rozmowy w tym, temacie. Ja nie znam lepszego. Są takie co to się dużo wszyscy wypowaidają a jak zapytasz to niekt nie odpowie. Cytuj
marcinc86 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2010 zlapalem bo pewnie komus uciekl, ale zyl kilka dni na wolnosci Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi