młody Opublikowano 2 Marca 2007 Opublikowano 2 Marca 2007 Mam do Was takie pytanie, jak wiadomo na dobre zaczynają sie toki w naszych wolierach. Jakie dajecie dodatki i co jest głównym składnikiem paszy którą dajecie bażantom łownym w okresie nieśności. U mnie jescze się jajka żadnego nie doczekałem ale jeżeli wprowadzać jakieś nowe rzeczy do pokarmu to już ostatni gwizdek. Cytuj
Kurak Opublikowano 2 Marca 2007 Opublikowano 2 Marca 2007 Ja z załozenia nie szaleje ze zbytnimi zmianami na okres lęgowy, podstawa paszy to kukurydza, pszenica do tego słonecznik, owies bezłuskowy, jęczmień. Ladachwila bażanty zaczną dostawać dodatek w postaci drobno zmienolych skorupek jaj kurzych. mam tego pod dostatkiem od kolegi cukiernika. Oczywiscie są to skorupki wyprazone zmielone na pył! Zanim nie pojawi sie nic zielonego w diecie mają jeszce kapuste marchew i topinambur. Do wody do picia składniki witaminowe. Cytuj
Franek Opublikowano 3 Marca 2007 Opublikowano 3 Marca 2007 Ja daje mieszanke zbóż "Ziarnko", Trudno wypatrzeć co tam się znajduje, groch, soja, słonecznik, gorczyca.... Wiem że nie jest to najtańsze ale dla moich kilku bażantów nie zbankrutuje. Cytuj
Raniuszek Opublikowano 10 Marca 2007 Opublikowano 10 Marca 2007 Ja na wiosne stosuje pasze dla gołębi "rozpłodowo-lotowa",znoszą bardzo duzo jaj i dodatkowo gryt dla gołębi z minerałami.w styczniu odrobaczywiam......młode jak malowane......niezapominam o "zileninie",i kilka razy o mrówkach i stonce.......OWOCNYCH LĘGÓW. Cytuj
xwiatr Opublikowano 20 Marca 2007 Opublikowano 20 Marca 2007 Ja podobnie jak Kurak, tylko w tych ziarnach 30% to pasza granulowana dla kur niosek. Jest to potrzebne zwłaszcza dla kurek, aby zapewnić im dostateczną ilość wapnia.Podobną są jakieś preparaty, w których stosuje się wapń pochodzących z muszli małż. Czy slyszeliście o czymś takim? Jak to oceniacie?W do standardowych preparatów wapń pozyskiwany jest ze skał. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi