Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
CZytałem że woliery należy stawiac w zacisznych miejscach tak aby miały spokój. Zauważyłem że bażanty złote bliżej drogi miejskiej i trakcji kolejowych odległośc około 50 m zrobiły się spokojne i nie płoszą się z byle powodu natomiast bażanty diamentowe umieszczone w zacisznym miejscu są płochliwe jakby nie przyzwyczajone do hałasu czy to możliwe że bażanty przyzwyczajiły sie do ruchliwego miejsca
Opublikowano
Znajomy ma wolierę blisko ruchliwej drogi, praktycznie na środku podwórka, bażanty przywykły do tego ze cay czas ktoś podchodzi i się im przygląda. Ale czy takie zachowanie jest zgodne z ich naturą?
Opublikowano
Dziś samiec diamentowego po raz pierwszy bardzo głośno zaskrzeczał inaczej niż kiedy indziej prawdopodobnie nawołuje samice z lasu który widzi z woliery czy ewentualne samice bażanta łownego (których jest sporo pod lasem) nie przyniosą jakiegoś choróbska. A jeżeli przyleci czy odganiać je czy zostawić w spokoju do woliery na pewno nie wejdą ale mogą skakać po nich . A może nie przylecą a jak co mam 2 psy ^^ 8)
Opublikowano

Moim zadniem to raczej kura łowna nie bardzo bedzie się intersować kogutem diamentowym i odwrotnie.

Jeżeli by się jednak jakaś zdecydowała na diamenta :) to instynktowny strach przed ludźmi tym bardziej psami spowoduje że conajwyżej zbliży się na pewną odległosć. Napewno nie bedą włazic na woliere.

Opublikowano

Witaj "Rysio"!

Nie wiem jaki wpływ ma rozmieszczenie wolier w hodowli bażanta diamentowego, złotego, ale u bażantów łownych ma to wpływ gdy ptaki są przeznaczone do introdukcji, woliera nie powinna znajdować się wtedy w hałaśliwym miejscu. Co do Twojego pytania, to tak bażanty mogły przyzwyczaić się do szumu, hałasu i odgłosów "samochodowych", jednak uważam, że piękno tych ptaków polega m.in. na ich dzikości i własną wolierę umiejscowiłbym raczej w zacisznym miejscu.

Pozdrawiam