monti Opublikowano 12 Marca 2010 Opublikowano 12 Marca 2010 Witam. Jestem hodowcą bażantów.Od dłuższego czasu słyszałem o podawaniu bazantom mięsa, ale jakos nie miałem okazji przyjrzec się sprawie bliżej.Może ktos z forum mi powie jak to mięso im podwac? mam je zmielić masynką do mięsa? mięso musi byc jakies specjalne? Cytuj
rapit Opublikowano 14 Marca 2010 Opublikowano 14 Marca 2010 Chodzi o białko zwierzęce. Bazanty normalnie na wolności pobierają dużo różnego rodzaju robaków. W wolierze nie mają takiej możliwości. Wiec dobrze jest uzupełniać ich dietę białkiem zwierzęcym czyli najprościej mięsem. Dobrze jest zmielić mięso i wymieszć je np z paszą lub otrebami by miało wmiarę suchą i luźną konsystencję. Oczywiścei nie musi byc to schab ani karkówka Wystarczą poprostu odpady z masarni, przełyki, narządy wewnętrzne itp. Cytuj
kornel Opublikowano 15 Marca 2010 Opublikowano 15 Marca 2010 Spokojeni można także podawać mielone kości które z masrnia dostaje się za darmo. Potrzebny jest tylko dobry wilk o dużej mocy. Dobrze zmielone kości świńskie wygladają normalnie jak mięso mielone. Cytuj
młody Opublikowano 17 Marca 2010 Opublikowano 17 Marca 2010 Podawanie mięsa z paszą to dobry pomysł ale dla hobbystów co mają 1 2 wolierki mam lepszy patent. Umieszca się lampę nad woliera i włacza w nocy. Do lampy przylatują ćmy i inne roobale i spadają do woliery. Nad ranem bażanty mają niezłą ucze. UWAGA! działa tylko latem Cytuj
Fabianoyamaha199 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Ja np. Podaje im dzdzownice które są praktycznie pod każdą ziemią wybieram je i daje im z ręki bardzo je lubią. Pozdrawiam Fabian Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi