karol Opublikowano 16 Lutego 2007 Opublikowano 16 Lutego 2007 WITANiedawno wykluły mi się młode bażanty (chyba mongolskie), w związku z tym chciałbym wiedzieć ile mam kurek a ile samców. Czy jest jakiś sposób na rozpoznanie płci młodych bażantów? Cytuj
kogut Opublikowano 16 Lutego 2007 Opublikowano 16 Lutego 2007 Szczerze mówiąc nie znam szcegółów, ale rozpoznają to podobno tak jak u młodych kurczaków, po pazurkach. Cytuj
karol Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Opublikowano 19 Lutego 2007 A czy może jest jakis sposób żeby rozpoznać płeć po upierzeniu? Cytuj
rapit Opublikowano 19 Lutego 2007 Opublikowano 19 Lutego 2007 100% pewności to nie mam. Ale z własnego doswiadczenia wiem że jest to raczej niemozliwe. Np u kurczaków sekserki potrafią trafiać płeć z 90% skutecznością. Badają to w taki sposób, że odwracają kurczaczka dogóry nogami i dopatrują się zawiązki prącia. Jak jest to jest kogut jak nie ma to jest kura. Podobnie można by się pobawić u bazntów, jednak tutaj sprawa jest bardziej utrudniona mniej widoczna to i zabieg seksowania na bażantach będzie mniej skuteczny. Cytuj
karol Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Opublikowano 19 Lutego 2007 Czyli rozpoznanie płci u małych bażantów jes raczej niemożliwe dla osób niemających doświadczenia Cytuj
rapit Opublikowano 19 Lutego 2007 Opublikowano 19 Lutego 2007 dla początkujących jak i wytrawnych hodowców jest to wedle mojego doświadczenia niemożliwe. Cytuj
karol Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Opublikowano 19 Lutego 2007 Więc będe musiał poczekać aż podrosną Cytuj
kogut Opublikowano 19 Lutego 2007 Opublikowano 19 Lutego 2007 Tak, ale nie koniecznie tak długo, po zachowaniu młodych można coś wnioskować, koguciki zdają się być bardziej ruchliwe i zadziorne ale jakość takiej selekcji to też moze jakieś 40% max. Tutaj masz 6 tydzień życia, już nie trudno się domyslić który samiec a która samica:http://www.bazanty.pl/artykuly/zdjecia/bazant_lowny_7_m.jpg Cytuj
hunter Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zaciekawił mnie temat więc do niego wracam. Możecie podpowiedzieć w jaki sposób po pazurach poznać? Ja słyszałem o zupełnie innym sposobie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi