Skocz do zawartości

czy to jakaś choroba? PILNE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam dzisiaj jak byłem w wolierce u bażantów łownych usłyszałem dziwny dzwięk cos podobnego do syczenia czy to jakaś choroba przy oddychaniu czy to jest normalne?prosze o szybkie odpowiedzi i z góry dziekuje
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jeżeli coś jest w drogach oddechowych bażanta to taki może być tego skutek - kichanie syczenie itp. Moze to syngamoza- robaki w tchawicy. Odrobaczałeś bażanty przed zimą?
Opublikowano
nom kilka dni temu odrobaczyłem tylko jakimś preparatem na odrobaczenie kur bo bylem u weterynarza i mi cos dla kur dal a nie wiem jaka nazwa bo nabil strzykawke tego
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam chciał bym się dowiedziec jaki lek mam dać bażancicy łownej bo widze żę ma katar i psika .Kolega napisał mi 3 leki ale które jest najlepszy? Laudin Lautecin czy enflocyna sol . Proszę o szybką odp z góry bardzo dziękuje .
Opublikowano
To ze Bazanty syczą nie oznacza ze są chore u mnie tez jak wejdę wieczorem do kurnika to syczą bo czują zagrożenie. Wiec niema obaw ze to choroba chyba ze sa jakies jeszcze inne skutki . .
Opublikowano

Witan (norek)

załzawione oczy u bażantów to nic wesołego może to być czego ci nie życze

Mykoplazmoza jest to bardzo zarazliwa choroba ale nie widząc ptaków

nie mam pewności czy twoje ptaki są chore jak mocne jest to łzawienie ?

w puzniejszej fazie choroby oczy robią sie mgliste.

w tym przypadku kwarantanną trzeba objąć całe stadko i podawać im:

3g. tylozyny + 2 g. tetracykliny przez 5 dni, plus jeszcze 2-3 dni tylozyne.

ale najpierw się upewnij czy na pewno są chore