Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Musze się pochwalić, po żniwach zebrałem kilka worków odpadów z gryki i z przesiewania gorczycy. Na oko jest to mieszaniana plewów i ziaren różnych chwastów itp. Oczywiscie zbierałem te odpady z tego kosza gdzie najwiecej ziaren leciało. Reaz mam jedzenie dla bażantów jak znalaz. Początkowo myslałem ze nie będą chciały jesć ale teraz to własnie ten odpad stanowi ich główną dietę! Domieszkuje troche kukurydzy pszenicy i owsa bezłuskowego. Wyglada na to że bazanty jedzą chętnie i są zdrowe.
Opublikowano

Bażanty na wolności prawie tylko tym się żywią, nasiona chwastów, traw, troche zbóż, jakieś tam korzonki, czasem żołędź w całości. Tak wiec jeżeli masz okazje uzbierać darmowego pokarmu to dobra to rzecz. A jak jeszce bażanty to jedzą chętnie to tymabrdziej.

Też kiedyś coś takiego próbowałem , ale to co ja miałem z odsiewu to raczej odpady i mało nasion. Bardzo wilgotne i praktycznie nie dało sie tego przechowywać. Ale kiedys wziąłem worek pośladu po odwiewaniu gryki i to było bardzo dobre, moze mało w tym rzeczy wartosciowych ale bazanty miały zajecie z rozdrapywaniem:)

• 2 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!

To o czym pisze Wiciu, to jak byłem mały moi rodzice te „odpady” podawali kura i perlicą jak pamiętam karma schodziła bardzo szybko ja teraz nie mam takich warunków aby podawać swoim ptakom taką karmę :( . I tak jak poprzednicy gratuluje świetnego pomysłu!!!

Opublikowano
Oczywiście jak koledzy uważam że to dobry pomysł. Ja nie mam takiej możliwości ale za to zbieram np. owoce dzikiej róży, jarzębiny. Nie wiem jak będzie z jarzębiną ale dziką róże podaję posiekaną młodym bażantom. Z tego co się orientuję zawiera ona kilka witamin. Nie wiem jak będzie z jarzębiną być możę będą jadły. Wszystko zależy od ptaków.