Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chcialem zapytać o wasze doświadczenia i przemyslenia. Jak to w wolierze by można było zrobic małą sadzawkę. Tak sobie pomyslałem ze moze by zrobić małe oczko-bazanty by miały ładny wystrój no i zawsze wodę do picia, a ja miałbym mozliwośc dokoptowania np parki mandarynek.
Opublikowano

Sam kiedyś miałem taki pomysł ale szybko zrezygnowałem! Wodaw w moim mini oczku przypominała gnojówkę po 2 tygodniach. Fakt zabrałem się do tego mało profesjonalnie i moja wolierka to jedynie 15mkw.

Jak masz odpowiednio dużą wolierę to można by się pobawić, tylko zadbać o filtracje i dezynfekcje (jezeli dezynfekcja jest wogóle możliwa).

Widziałem u innych hodowców piękne woliery dla kaczek - wysiłek duzy ale efekt super. Ale czy bazanty dobrze się będą czuły z kaczkami to tez wszystko zależy chyba od wielkosci woliery.

Opublikowano

Tak to bardzo ciekawt temat, sam też na to wpadłem, a każda sugestia i mnie wielce pomoże. Co do czystosci wody w oczku to trzeba o tą czystość dbać i nie powinno być problemu.

Sam zamierzam się przyłożyć i w nowej wolierze coś takiego wykombinować.

Opublikowano

Wszystko zależy od powierzchni przypadającej na jednego bażanta! No bo jak do amłej woliery napakujesz dużo i do tego dasz oczko to tak jakbyś w chlewiku dla śiwń chciał urządzić mały element natury i wsadził drzewo :)

Widziałem bardzo ładne aranżacje tylko że tam na 100 metrów woliery przechadzały sie 2 bażanty. wszystko było zielone a w oczku pływały rybki. Jak na 10 metrów da się 5 bażantów, to źdźbła zielonego się nie uswiadczy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja jestem raczej ostrożny w takich wynalazkach. Mój znajomy zrobił kiedyś coś takiego. Woliera ma jakieś 60m2. Wykupał oczko około 10m2, jednak jesienią jeden spłoszony bażant odbił sią od górnej siatki w wpadł do wody. Znajomy znalazł go przemarzniętego po kilku godzinach.

Ostatecznie skończyło się to tragicznie dla ptaka.

Radzę ostrożnie.