Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jednak jak już sie coś znajdzie w internecie trzeba patrzeć na to troche przez palce. Sam nie hoduje bażantów złocistych bo właśnie obawiam się tego problemu krzyżówek. Nie ma chyba pewnosci czy istnieje jescze czysta rasa tych bażantów, to że w intenecie się gdzieś znajdzie.

Np ten samiec z bardzo ładny ale czy jest się w stanie określic stopień czystości rasy?

http://www.hodowlany.pl/images/zlocisty.jpg

Opublikowano
witam!Zgadzam się z tym co powiedziałeś.Ja mam bażanty złote(bananowe) i myślę że są czyste rasowo. Kupowałem je od doświadczonego hodowcy który hoduje bażanty od wielu lat i na pewno sie na tym zna
Opublikowano

Co do tej czystosci gatunku i czystości rasy nie można zapomnieć chyba o chowie wsobnym. Wielu hodowców zapomina o koniecznosci wymiany genów. Łączy sie w pary ptaki z jednej lini, do tego dochodzi krzyżowanie ras i w którymś pokoleniu bąba wybucha. O ile z bażantami łownymi nie ma takiego problemu bo żyją na wolnosci, są bardziej powszechne i łatwiej tutaj o jakąkolwiek naturalną selekcję. O tyle z bażantami trzymanymi przez hodowców jest jak jest.

A na zdjeciu piękny kogut! :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No bodzio nie przesadzajmy.

Mi również najbardziej podobają się łowne. Ale w przypadku np. złotych dodatkowym ekscytującym elementem jest właśnie to, żeby utrzymać swoją hodowlę jak najbardziej czystą :-)

• 1 rok później...
Opublikowano
Poczytaj o ilości gatunków bażantów na świecie. To, że u nas występują tylko łowne nie znaczy, że reszta to papugi. Wg systematyków Phasianinae czyli podrodzina bażantów z rodziny kurowatych skupia 49 gatunków ptaków, w tym ani jednej papugi.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Bażant złocisty powinien wyglądać jak ten na zdjęciu. Duża wadą jest jasny kołnierz, białe przebarwiania na brzuchu etc.

Kołnierz powinien być POMARAŃCZOWY, a nie żółty czy jasnożółty....