karol Opublikowano 24 Stycznia 2007 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Właśni wykluło mi się 7 bażantów, w związku z tym czy ktoś mógłby mi doradzic w jakich warunkach powinienem je trzymać (głównie chodzi mi o temperature), i czym je karmić? Cytuj
kogut Opublikowano 25 Stycznia 2007 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Pisklaki powinienś trzymać w dogodnych warunkach. Pierwsze 3 dni zapewnić im temperature około 36 stopni, potem codziennie zmniejszać o 1 stopień. Tak mówi teroia, w praktyce dajesz im żarówke, i obserwujesz jak skupiają się pod zarówką to znaczy ze jest im za zimno, jak rozkładają sie po kątach to za gorąco. Łatwo dobrać w ten sposób moc żarówki i jej wysokość. Co do żywienia kup najlepiej pasze, są gotowe mieszanki dla bażantów w każdej zentrali paszowej i każdy chyba producent coś takiego oferuje. Tam już sa zmieszane witaminy i inne niezbędne składniki. Do picia do wody warto domieszywać odrobine preparatów witaminowych, też dostępne u weterynaża lub w sklepie z paszami. Karol mógłbyś napisać jaka to odmiana bażanta? Jak udało Ci się teraz na zime uzyskać jajka, w jakich warunkach je trzymasz, czy doświetlasz? Cytuj
karol Opublikowano 25 Stycznia 2007 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2007 Od pażdziernika hoduje pare bażantów Kaukaskich(do końca nie jestem pewien czy to są kaukaskie czy mongolskie), ich woliera znajduje się obok pomieszczenia gospodarczego w związku z czym wykułem małą dziure w ścianie aby w chłodniejsze dni mogły się tam ogrzać. Ponieważ nie chciały wchodzić do środka wieczorami zapalałem im lape w środku na jakąć godzinke, trwało to około miesiąca. W połowie listopada kurka zaczeła znosić jajka, ale nic nie wskazywało na to że będzie na nich siedzieć więc na jajka nasadziłem kwoke no i właśnie zaczeły mi się kluć Cytuj
rapit Opublikowano 25 Stycznia 2007 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Bażanty raczej nie klują się teraz zimą, jednak prawdopodobnie przez to że 1. pogoda była sprzyjająca (brak zimy)2. Nocowały w pomieszceniu w którym miały ciepło3. doświetlałeś im troche, czyli dzień był dla nich dłuższy. Czytałem o takich rzezczach ze na fermach by przedłużyć dzień doświetlają pomieszcenia i kury szybciej niosą. Zresztą podobnie jest przepiórkami. Przepiórki japońskie niosą sie jak jest ciepło i maja wystarczajaco światła. Jeżli wsawi się je do ciepłego pomieszczenia i podłączy swiatło to niosą jajka na okragło. Jeżeli Karol mogę Ci dać rade to pilnuj aby bażanciki nie przeziębiły się, acha no i uważaj bo młode bażanty szybko rosną i jak nie zapewnisz dobrego nakrycia siatką to na 100% ci wyfruną. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi