Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witaj

albo za mało sie znam chociaż interesuje sie bażantami od paru lat

takich jeszcze nie spotkałem podejrzewam że to jakaś mutacja głowa podobna to złoto czarnego z tym że złoty ma żółte pióra na głowie nogi bardziej od diamentowego bo są sino niebieskie złoty ma żółte a to czerwone ubarwienie to nie wiem po czym sie wzięło .

sam jestem ciekaw co inni napiszą

Opublikowano
witam hodowcy.mam takiego bazanta.dostalem jajka w tamtym roku i taki sie wyklul.gosciu mial zlote i koguta mongolskiego bez kurki.wiec podejrzewam ze to krzyzowka zlotego i mongola.pozdrawiam
Opublikowano
Witam mógłbyś wysłać mi zdjęcia tych twoich bażantów bo chciałbym je porównać albo wrzucic na to forum w podobny sposób jak ja to zrobiłem:-) z góry dzięki i czekam na kolejne posty od innych hodowców z nazwa tych bażantów albo dokładnie jaką to jest mutacja:) bo te co ja mam i widoczne są na zdjęciu to jest parka
Opublikowano
Jest to hybryda między gatunkowa, mało to między rodzajowa. Jest to krzyżówka bażanta złocistego i łownego. Hybryda ta jest niepłodna, co jest plusem gdyż nie będą się rozmnażać i psuć populacji bażantów złocistych i łownych. Między innymi przez krzyżowanie bażantów są dzisiaj tak trudno dostępne czysto gatunkowo diamentowe i złociste. Nie jestem zwolennikiem krzyżówek ....
Opublikowano
jak zaczynałem hodowle bazantów to miałem i te sa to bazanty wegieskie są one troszke większe od złotego ale miejsze od łownego . są bardzo żadko spotykane . mam w swojej hodowli jeszcze dwie pary tych bazantow
  • 8 miesięcy temu...