Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie.Oj to ja chyba Was zaskoczę.Mi się niosą od 20 marca i do dzisiaj mam już 22 jaja.W ten piątek mam pierwszy wylęg z 5 jaj.Mam nadzieje,że chociaż ze 2-3 się wyklują.A kury mam jednoroczne bażanta łownego.Pewnie i u Was się niedługo zacznie na całego.Powodzenia.
Opublikowano
ja w zeszłym roku miałemjajka od 22 marca (wlasciwie to znalałem 3 jajka 22 czyli wcześniej juz sie niosły) przez cały sezon miałem około 800 jaj w tym już chyba tak świetnie nie będzie , ale to już tak jes zima sie nam przeciagała i to chyba tylko dlatego , pozostało mi tylko czekać
Opublikowano

umnie jest już 47 jaj z 6 kur noszą mi juz 11dni .

chciałbym jutro już je włożyć do inkubatora jaka powinna byc tam temperatura max. i minimalna .

powodzenia w legach

pozdrawia

Opublikowano
No i po pierwszym lęgu...4 jaja puste 1 obumarło..następny 1 maja.Co do temperatury Michał to bardziej doświadczeni koledzy z forum piszą,że min.37 a max 38, optymalna 37,8... ale wyrocznią nie jestem.Mój termoregulator ma odchyłki między 37,4,a 37,9.Mam nadzieje,że nie będzie to miało złego wpływu na jaja.Kury się niosą tylko na razie 0 małych.Powodzenia.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

ale kleska z 47 jajek wykluł mi sie jeden pisklak :( jakie to moga byc przyczyny . czekam teraz na drugi kluje sie w przyszłą sobobe jesli tez tak bedzie to bedzie wielka kleska umnie

a jak u was . musze cgyba kupic jaja od kogoś moze mi sie poszczesci w końcu.

Opublikowano

Po pierwsze jaki masz inkubator? Po drugie skąd pochodzę jaja. Po trzecie czy nie za często zaglądałeś do inkubatora?

Błąd początkujących hodowców jest taki ze za bardzo chcą i cały czas sprawdzaj i poprawiają ustawie nia np termostau.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Nie wiem co z tymi lęgami.Z 38 jaj wykluły się tylko 3 pisklaki.Dwa po jednym dniu zdechły a trzeci po tygodniu.Jestem początkujący ale do inkubatora zaglądam tylko dwa razy dziennie gdy obracam jaja i dolewam wodę.Inkubator mam kupny włoskiej firmy i myślę,że wina nie leży po jego stronie.Podczas obserwacji bażantów widziałem jak kogut pokrywał kury więc już sam nie wiem co jest przyczyną.

Ten trzeci tygodniowy bażant wykluł się sam bez mojej pomocy i dostawał karmę dla pisklaków ale cały czas potykał się i upadał.Był jakiś taki słaby.Myślałem,że chociaż on przeżyje ale też padł.

Macie jakiś pomysły co jest tego przyczyną.?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
jak łowne to jeszcze czas, jeśli czasami temperatura jest niższa to mogło się przeciągnąć, jeśli weźmiesz jajko w rękę to jeśli potrzesz to będziesz słyszał które jajko jest puste a w którym coś jest i nawet wagę w ręce czuć inną