Grześ Opublikowano 8 Czerwca 2009 Opublikowano 8 Czerwca 2009 witajto może przykra wiadomość ale raczej nie przeżyją miałem już w mojej hodowli takie przypadki i nie potrafiłem piskląt uratować w tym roku na 70 pisklaków były dwa ja im skracam cierpienie i po prostu je zabijam .Przyczyną raczej to nie jest zła inkubacja skoro reszta jest ok myślę że to zarodki słabe np kogut i kurki pochodzą z jednego gniazda . Cytuj
Hodowca5 Opublikowano 7 Marca 2024 Opublikowano 7 Marca 2024 Dobry inkubator do jaj powinien spełniać kilka istotnych kryteriów, aby zapewnić odpowiednie warunki dla prawidłowego wyklucia się piskląt. Oto kilka cech, na które warto zwrócić uwagę: Precyzyjna regulacja temperatury: Inkubator powinien umożliwiać precyzyjną regulację temperatury, aby utrzymywać ją na poziomie odpowiednim dla danego gatunku ptaków. Dla większości kurzych jaj, temperatura inkubacji wynosi około 37,5°C. Kontrola wilgotności: Inkubator powinien być wyposażony w system kontroli wilgotności, który umożliwia utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgoci w inkubatorze. Dla jaj kurzych wilgotność powietrza w czasie inkubacji powinna wynosić około 50-55%. Obracanie jaj: Dobra jakość inkubatora powinna umożliwiać automatyczne lub manualne obracanie jaj, co pomaga zapobiec przyklejaniu się zarodka do błon jajowych i zapewnia równomierne ogrzewanie. Stabilność i izolacja: Inkubator powinien być stabilny i dobrze izolowany, aby zapewnić stałe warunki inkubacji oraz chronić jaja przed utratą ciepła i wilgoci. Dostępność monitoringu: Inkubator powinien być wyposażony w odpowiednie wskaźniki i systemy monitoringu, które umożliwiają regularną kontrolę warunków inkubacji, takich jak temperatura i wilgotność. Pojemność: Inkubator powinien być odpowiednio duży, aby pomieścić wszystkie jaja, które chcemy zainkubować, z zachowaniem odpowiedniej przestrzeni pomiędzy nimi. Wybierając inkubator do jaj, warto zwrócić uwagę na te cechy, aby zapewnić odpowiednie warunki dla pomyślnego wyklucia się piskląt. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi