Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj Karol!

Tematy związane z wysiadywaniem jaj przez kurki, czy ewentualnym podkładaniem jajek kwokom były już poruszane. Proponuje przejżeć pare tematów, a na pewno znajdziesz bardziej szczegółową odpowiedź od mojej ;)

Możesz podłożyć jajka pod kwokę czy do inkubatora w każdym okresie (tak jak u kur), co do tego, że kurka nie chce wysiadywać to można podjąć pewne czynności by ją do tego nakłonić ( które zostały chyba już gdzies opisane )ale odradzam to jeśli masz dostęp do kwoki (zaoszczędzisz czas).

Pozdrawiam i powodzenia życze :)

Opublikowano

Szcerze mówiąc jestem zaskoczony, że o tej porze roku kurka czaczęła znosić jajka. Nie spotkałem się z czymś takim , to raczej jakiś fenomen.

Ale nie wiem jak hodowane są twoje bażanty, bo chyba jest to możliwe tylko w pomieszczeniu gdzie mają wmiare ciepło i więcej światła, bo czytałem, że jak sie chce przedłużyć nośność należy doświetlać pomiesczenia z bażantami. Zresztą podobnie jest ze zwykłymi kurami, jak chce sie żeby teraz dobrze znosiły jajka to też trzeba świecić światło wieczorami w kurnkiu.

Wracając do twoich bażantów, to pytanie jest takie czy jajka będą zapłodnione? Czy zauważyłeś by kogut krył kurki?

Co do zachęcania do wysiadywania jaj to mam same złe doświadczenia, próbowałem już takich metod , nakrywałem kurki koszykiem, w jednym przypadku kura zaczęła kwoczeć jednak trwało to 2 tyg. i wszystkie jajka się zepsuły.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Z tego co wiem, lepiej jajka wysiadują kury starsze, i to by sie nawet zgadzało z moim doświadczeniem bo raz tylko doczekałem się lęgu naturalnego w wolierze i była to własnie stara trzyletnia kura.