kuba8321 Opublikowano 4 Grudnia 2008 Opublikowano 4 Grudnia 2008 Witam mam pytanko.Nie posiadam jeszcze inkubatora wiec co zrobić z jajami?Czytałem że jeśli kura bażancia nie chce usiąść można jaja wsadzić pod np.liliputkę ale co zrobić z pisklakami po wykluciu. zgóry dzięki za odpowiedz Cytuj
marcinerek Opublikowano 4 Grudnia 2008 Opublikowano 4 Grudnia 2008 mozesz je oddzilic od kwoki ale wcale nie trzeba - u mnie silka prowadzala mlode bazanta. Cytuj
kuba8321 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2008 A czy po oddzieleniu od liliputki czeba trzymać je pod lampą(kwoką) Cytuj
bartek32193 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Jeszcze pytanko jak rozrużnić zapłodnione jaja Cytuj
kuba8321 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2008 Witam ponownie mam pytania 2 :czy jeśli zdobył jaja dzikich bażantów to wykluły by mi sie zdrow pisklaki i czy jeśli jast 1 kogut na 2 kury to obydwie składają jaja proszę o odpowiedz Cytuj
młody Opublikowano 9 Grudnia 2008 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Witam na forum po dłuższej nieobecności. Jeżeli trafisz gdzieś jaja dzikich bażantów i podłożysz pod kure to nie powinno być problemu i wyklują sie pisklaki. Jednak zanim zdecydujesz się podebrać jaja przekalkuluj za jajo z hodowli zapłacisz 2zł, jak zabierzesz jaja ze środkowkisa narobisz dużo większych strat. Ale oczywiście moze być sytuacja ze znajdziesz gniazdo np na łące która juto ma być koszona wtedy i tak sie zmarnują. Co do ptania o 2 kurki to tak obydwie będą znosić jaja. Nawet jak będzie ich 30 na jednego koguta wsyztskie znosić bedą jaja tylko w dużej części niezapłodnione. Otimum to 5 kurek na koguta. Cytuj
kuba8321 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 16 Grudnia 2008 Czy lepiej by było kupić niezpokrewnione ze sobą ptaki z góry dziękuje za odpowiedz Cytuj
kuba8321 Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2008 Pytanko czy młode po wykluciu potrzebują kurnika z góry dzięki zaodpowiedz Cytuj
Bodzio Opublikowano 1 Stycznia 2009 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Nie że lepiej. Koniecznie trzeba kupować bażanty niespokrewnione, jak bedziesz robił chów wsobny to koża się że za dwa lata będziesz miał słabe i brzydkie bażanty. Kurnik to na później, po wykluciu musisz zrobić coś ala odchowalnik gdzie zapewnisz pisklakom stałe warunki termiczne. Cytuj
kuba8321 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2009 Co to ''chów wsobny'' z góry dziękuje za odpowiedz Cytuj
Bodzio Opublikowano 1 Stycznia 2009 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Kazirodztwo! Jak będsziesz z jednego gniazda chował dla rozpłodu. Cytuj
kuba8321 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2009 Czy jeśli będymiel w stadzie rodzicielskim bażanty z miotów kury to też będzie kazirodztwo Cytuj
Admin Opublikowano 2 Stycznia 2009 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Tak dokładnie jak brat z siostrą to jest to chów wsobny Cytuj
kuba8321 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2009 Czy zwykłe kury i mieszańce kur rasowych dobrze opiekują się jajami jeśli tak to ile jaj podsadzać bod każdą Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi