Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam na imię Kuba planuję zbudować wolierę 5x5 i 2 m wysokości z odchowalnikiem dla piskląt.Pytania:ile może kosztowaćwoliera bez odchowalnika ile mogąkosztować bażanty łowne i ile powinno ich być w wolierzę,jak umocować siatkę (woliera ma być w lesie)
Opublikowano

Witaj Kuba,

Troche nieskladnie odpowiem na Twoje zapytanie :)

ALe kilka informacji z tego uda Ci sie wyciagnac.

Bazanty kosztuja 30 - 35 pln za sztuke (sam moge Ci sprzedac stadko).

W wolierze o wymiarach, ktore podales mozesz trzymac 6-8 bazantow (1 kogut i pozostale to kury). Chodziaz mozesz trzymac jednego koguta i jedna kure :) ale mozna i trzymac tam na jednego koguta i 10 kur - ale wg mnie te 6-7 kur i kogut bylo by najlepiej.

Co do wykonania to powinienes wykopac solidny fundament - skoro ma ona stac w lesie - im glebiej tym lepiej, ale nie mniej niz 50 cm. Choc dla lisa to nie bedzie az taka przeskodza. W tym linku masz wiecej wiadomosci na temat zabezpieczania woliery przed drapieznikami.

http://www.bazanty.pl/hodowla_bazanta_lownego_zabezpieczenie_wolier_przed_drapieznikami.php

Pamietaj tez o porzadnej siatce na boki. Najlepiej jest uzyc dwoch siatek - z duzym i malym okiem rownoczesnie oraz o okryciu woliery od gory mocna, elastyczna siatka (a bazanty to mocne ptaki - w szczegolnosci srebrzyste, jeden taki przebil sie przez gorna siatke - ale udalo sie go zlapac na szczescie - poprostu ja przerwal)

Aha i raczej nie uda Ci sie ze starymi ptakami odchowac mlodych.

to na razie tyle - jak mi sie cos przypomni dam znac.

powodzenia

Opublikowano

Co do fundamentu to byłbym ostrożny bo trzeba mieć zezwolenie chyba, że zrobisz wylewkę tak jak pod fundament a woliera będzie tylko na niej stać no i oczywiście w takim przypadku trzeba ją zakotwiczyć. Co do psiarni to byłbym raczej spokojny jeżeli jest w takiej odległości jak piszesz oraz pod warunkiem że bażanty nie będą widzieć tych psów.

A odnośnie kosztów to 200 zł nie wystarczy, bo koszt siatki na taką wolierę będzie już wyższy(zależy od rodzaju siatki).

Opublikowano

Witam , siatkę mam już na same boki potrzebna mi będzie tylko na górę (jle w tym przypadku będzie kosztować?) ,las jest ogrodzony więc najsolidniejszy fundament chyba nie będzie potrzebny (myślałem o wkopaniu do ziemi poziomo grubej dechy do której umocuje siatkę)

PYTANKO:czy siatka może być przybita do drzew 8) :?: :?: :?:

Opublikowano

Witam,

Ja z własnego doświadczenia nie polecam rozwiązania z wkopaniem deski.

Najłatwiejszym i najtańszym sposobem jest wkopanie betonowych płyt.

Z takich płyt robi się betonowe płoty. Można kupić taką płytę 215x40cm. Ja płaciłem 9 zł za sztukę! Koszt niski a rozwiązanie solidne. Oczywiście pomiędzy płytami trzeba zmieścić słupek. Ja robiłem tak, że słupek dawałem co 2 płyty czyli około 4m.

No ale słupek to już trzeba wbetonować.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Raczej to nie jest dobry pomysł z tego względu ze drzewo rośnie siatka się wrasta, a pyzatym nie wiem jak to jest dokładnie ale bez pozwolenia nie można ściąć drzewa(oprócz owocowego)i tez go chyba kaleczyć. Jest to zły pomysł.