Inkubatorek Opublikowano 14 Grudnia 2006 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Witam wszystkich, jakie są wasze doświadczenia jeżeli chodzi o czyszczenie jaj przed włożeniem ich do inkubatora. Ja nigdy nie myłem nawet nie obskrobywałem z zanieczyszeń jaj przed włożeniem, bo kiedyś ktoś mi doradził że to szkodzi. Ale nie wiem czy to dobra droga, bo oglądałem ostatnio w telewizji jak na dużej kurzej fermie wymaczali jaja przed wjazdem do wielkiego inkubatora. Cytuj
kogut Opublikowano 16 Grudnia 2006 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Ja słyszałem iz dezynfekcja to bardzo ważna sprawa, jak do tej pory pilnuje aby do inkubatora trafiały jaja dobrze wyczyszczone i zdezynfekowane, nie miałem nigdy problemów. Mam ich niedużo tak więc jaja dezynfekuje ściereczką zamoczoną w virkonie. Uważam dezynfekcja jest konieczna gdyż, inkubator stwarza dobre warunki zarówno dla rozwoju pisklaków w jajkach jak i dla baterii, grzybów. Cytuj
xwiatr Opublikowano 16 Grudnia 2006 Opublikowano 16 Grudnia 2006 No ja restrykcyjnie podchodzę do tego tematu. Zrobiłem sobie komorę UV, do której wkładam jaja bezpośrednio przed włożeniem do inkubatora. Jak wyczytałem w jednej książce nie zaobserwowano wpływu dezynekcji UV jajek na rozwój embrionów . Jaja naświetlam przez ok 60s. Cytuj
Franek Opublikowano 18 Grudnia 2006 Opublikowano 18 Grudnia 2006 Też słyszałem że Virkon jest bardzo dobry, sam miałem okazje używać. Łatwo się go używa, i jest bezpieczny dla żywych zwierząt. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi