teniatyska Opublikowano 17 Października 2008 Opublikowano 17 Października 2008 Witam proszę mi napisać czy w/w rasy bażantów mają jakieś szczególne wymagania żywieniowe w zimie (witaminy,owoce, warzywa,nasiona itd) Cytuj
rapit Opublikowano 17 Października 2008 Opublikowano 17 Października 2008 Moim zdaniem nie ma co różnicować pokarmu dla różnych gatunków bazantów, wszystkie mają podobne potrzeby. Podstawa to ziarno, normalnie to coś zieolnego oczywiście zimą brakuje to zastępuje się to jabłkiem, kapusta, marchwią buraczkami topinamburem itp. Cytuj
Staniu Opublikowano 3 Stycznia 2009 Opublikowano 3 Stycznia 2009 A jakie witaminy najlepiej dawac bażantom w okresie zimowym??? i jakie jedzenie?? Cytuj
Bodzio Opublikowano 4 Stycznia 2009 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Teraz trudno dawać inne witaminy jak tylko warzywa lub owoce. Bo jak dasz jakiś preparat do rozpuszczenia w wodzie to i tak zamarznie. Cytuj
kamileczek1722 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Opublikowano 12 Stycznia 2009 ja mam 14 latek i łapie bazanty na płuapke dokarmiam rozmnazam i wypuszczam bo mnie to cieszy Cytuj
marcinerek Opublikowano 17 Stycznia 2009 Opublikowano 17 Stycznia 2009 kamileczek1722a mysliwy juz wie o twoim klusowniczym procederze? Cytuj
xwiatr Opublikowano 18 Stycznia 2009 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Jeśli chłopak robi tak jak mówi, a myśliwi w jego okolicach mają głowę na karku, to mu powinni w tym pomagać. Co do karmienia zimą, ja daję swoim bażantom w tym okresie: kapustę w całych główkach rozrzucam po wolierzemarchew, cebulę, czerwone buraki i czosnek mielę na drobno i wykładam w karmidła. Oprócz tego oczywiście standardowo w zarnach: kukurydza, pszenica, owies bezłuskowy, słonecznik. Cytuj
paweł Opublikowano 11 Lutego 2009 Opublikowano 11 Lutego 2009 witam.xwiatr powiedz mi czy twoje bażanty nie mają problemów z jedzeniem zmielonego czosnku czy cebuli bo słyszałem wypowiedzi innych hodowców,że czosnek trzeba bażantom ręcznie wkłądać do dziubków bo za bardzo go nie lubią. Cytuj
xwiatr Opublikowano 15 Lutego 2009 Opublikowano 15 Lutego 2009 Paweł, a ty wolisz jeść czosnek chrupiąc sobie ząbek po ząbku? czy wolisz go na przykład mieć w sałatce, albo chociaż nałożyć na chleb? Nawet żołądek bażanta nie wytrzymałby długo gdyby codziennie jadł czosnek w czystej postaci. Czosnek zawsze podaję zmielony z otrębami, warzywami i to w niewielkiej proporcji. Na wiadro tak przygotowanej mieszanki daję jakieś 10 dużych główek czosnku. Czosnku też nie daję codziennie. Podaję go co trzeci dzień. Pozdrawiam Cytuj
paweł Opublikowano 20 Lutego 2009 Opublikowano 20 Lutego 2009 dzięki xwiart za radę.Natomisat co się tyczy jedzenia czosnku to powiem Ci szczerze,że osobiście go uwielbiam i to w całych ząbkach.Jaszcze raz dziękuję za proporcję dla bażantów. Cytuj
rapper83 Opublikowano 22 Lutego 2009 Opublikowano 22 Lutego 2009 ja tak samo sądze ze w okresie zimowym sie powidno dawac cos zelonego ,owoce i ziarno Cytuj
Staniu Opublikowano 22 Lutego 2009 Opublikowano 22 Lutego 2009 Rapper83 a ile masz sztuk bazantow i jakie rodzaje??? Cytuj
zlociste98 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Mam 13 lat chodowle bażantów złocistych zaczełem w tym roku na początek karmiłem je samą przenicą jabłkami i sałatą ale zmieniłem to teraz karmię je mieszanką kukurydzy,przenicy,słonecznika i prosa co jeszcze powinienem im dać?proszę o odpowiedz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi