Anka Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Witam wszystkich serdeczniePojawil mi sie problem mam mlode bazanciki maja 9 tygodni i zaczynaja sie dziobacz tzn. zauwazylem ze jak ktores jest osowiale topodchodza i dziubia z stylu zauwazylem tez ze nie wsaystkie maja ogonki jakby wdziubane. Dzis rano kiedy przyszedlem do wolierki zauwazylem jedno padniete i mialo wydziubane caly srodek od strony odbytu i jeszcze jedno mialo kolo odbytu krew izaczely go inne dziobac wiec go odizolowalem mam wiec pytanie co moze byc przyczyna dziobania i ze sa osowiale czy brak witamin i jakich nadmieniam ze wolierka ma 12m kw, i jest ich 20 szt. czy maja za ciasno?Prosze mi poradzicPozdrawiam. Cytuj
marcinerek Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Opublikowano 26 Sierpnia 2008 *Anka* pojawił się u Ciebie problem kanibalizmu, jest to dość powszechne zjawisko.Można ten problem rozwiazac w dwojaki sposób.Albo dać bażantom więcej przestrzeni - bo masz dosc ciasno w wolierze, na jednego bazanta powinno przypadać 2 m kw.Albo kupic np. w sklepie hodowlany.pl specjalne nakładki na dzioby, zapobiegające wzajemnemu dziobaniu sie ptaków (jest to mniej humanitarne). Pozdrowienia Cytuj
piotrek Opublikowano 30 Grudnia 2008 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Podstawa to odpowiednie żywienie. Ja miałem problem ale zaczołem mielić odpady z masarni i problem minął. Cytuj
paweł Opublikowano 11 Lutego 2009 Opublikowano 11 Lutego 2009 Witam. Czytam fora o bażantach i mam prośbę.dajcie mi radę odnośnie rodzaju mięsa lub innych mięsnych odpadów jakimi można żywić bażanty aby się nie zjadały wzajemnie.Słyszałem o wołowych sercach itp.Co dawać im najlepiej.Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj
Bodzio Opublikowano 18 Lutego 2009 Opublikowano 18 Lutego 2009 Co do kanibalizmu wzajemnego zjadania to najprawdopodobniej masz chyba za gęsto, ale jak nie wiesz co dawać to zawsze najlepiej i najłatwiej nagotowac jajek. Cytuj
d-konrad Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 witajcie . mam problem mam parke bazantów złocistych i samiec dzióbie samiceod pażdziernika i ja nic nie moge na to poradzić prosze o pomoc a i jeszcze jeden problem połamały im sie ogony czy odrosną cz tak im już zostanie z góry dziękuje za odpowiedż Cytuj
rapit Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Proponuje dokupić samcowi jescze jdną kurkę, albo nawet 2. Bażanty żyją w haremach. 2 rozwiązanie to osłonka na dziób - można ją kogutowi założyć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi