Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie

Pojawil mi sie problem mam mlode bazanciki maja 9 tygodni i zaczynaja sie dziobacz tzn. zauwazylem ze jak ktores jest osowiale topodchodza i dziubia z stylu zauwazylem tez ze nie wsaystkie maja ogonki jakby wdziubane. Dzis rano kiedy przyszedlem do wolierki zauwazylem jedno padniete i mialo wydziubane caly srodek od strony odbytu i jeszcze jedno mialo kolo odbytu krew izaczely go inne dziobac wiec go odizolowalem mam wiec pytanie co moze byc przyczyna dziobania i ze sa osowiale czy brak witamin i jakich nadmieniam ze wolierka ma 12m kw, i jest ich 20 szt. czy maja za ciasno?

Prosze mi poradzic

Pozdrawiam.

Opublikowano

*Anka*

pojawił się u Ciebie problem kanibalizmu,

jest to dość powszechne zjawisko.

Można ten problem rozwiazac w dwojaki sposób.

Albo dać bażantom więcej przestrzeni - bo masz dosc ciasno w wolierze,

na jednego bazanta powinno przypadać 2 m kw.

Albo kupic np. w sklepie hodowlany.pl specjalne nakładki na dzioby, zapobiegające wzajemnemu dziobaniu sie ptaków (jest to mniej humanitarne).

Pozdrowienia

• 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam. Czytam fora o bażantach i mam prośbę.dajcie mi radę odnośnie rodzaju mięsa lub innych mięsnych odpadów jakimi można żywić bażanty aby się nie zjadały wzajemnie.Słyszałem o wołowych sercach itp.Co dawać im najlepiej.Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witajcie . mam problem mam parke bazantów złocistych i samiec dzióbie samiceod pażdziernika i ja nic nie moge na to poradzić prosze o pomoc a i jeszcze jeden problem połamały im sie ogony czy odrosną cz tak im już zostanie

z góry dziękuje za odpowiedż