Maciek Opublikowano 20 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2007 Witam!Jeżeli chodzi Ci o ten "kupny" to nie jest to rewelacja, jego cena jest niska, ale wystarczy ci na pare sezonów, a taki swój jak zrobisz to będziesz miał na lata.Pozdrawiam Cytuj
dawid jarno Opublikowano 20 Grudnia 2007 Opublikowano 20 Grudnia 2007 styropian,no lekki ni trzeba go ocieplac tylko chyba ciezko cokolwiek do niego zamontowac??? ja posatwilem na drewno Cytuj
michał Opublikowano 21 Grudnia 2007 Opublikowano 21 Grudnia 2007 moglibyście opisać jak inkubator zrobić i co kupićdo jego budowy . Cytuj
Dave Opublikowano 21 Grudnia 2007 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Ja kupiłem na budowę inkubatora : Termoregulator z higrometrem Grzałkę firmy Heka 200W - Programator Czasowy do silniczka do obracania jaj - na allegroPolecam tego sprzedającego miły kontakt oraz szybka wysyłka Silniczek do obracania jaj - tego dostałem od teścia z rożna małe obroty Rozety powietrzne do regulacji wymiany powietrza - l] Wentylatorek do Komputera żeby wymusić obieg powietrza Transformator na 12V do wentylatora - zwykły transformator do halogenów Rolki - kolki bukowe o średnicy 12mm większych nigdzie nie umiałem dostać kopiłem je w Castoramie za 1mb 2,06zl naciągnę na nie wąż gumowy Płyta OSB 3 22mm - to na obudowę inkubatora No i jeszcze muszę kupić plekse na okienko do drzwiczek myślę ze pleksa mniej przepuszcza ciepła niż szyba Aktualnie wszystkie części elektryczne mam u elektryka co mi je łączy w całość i zabezpiecza mi przed ewentualnym uszkodzeniem będzie to skrzynka sterująca całym inkubatorem Cytuj
młody Opublikowano 22 Grudnia 2007 Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zamiast pleksy na drzwiczki spróbuj użyć szyby zespolonej, mój znajomy załatwił sobie całe kompletne skrzydło od okna z pcv z szybą zespoloną. Wyszło naprawde dobrze. Cytuj
Dave Opublikowano 22 Grudnia 2007 Opublikowano 22 Grudnia 2007 właśnie dzisiaj już sobie ja zamówiłem szybę zespolona o grubości 12mm wbrew pozorom wyszła mnie taniej niż pleksa Cytuj
Maciek Opublikowano 23 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2007 Dave,Ja planuje obudowe zrobić trój-warstwową: płyta osb grubsza, styropian 10 (mm) i płyta osb cieńsza, czy może być tak, czy wystarczy pojedyncza płyta ??Troche wydałeś na tą grzałke, czy może ją zastąpić zwykła grzałka piekrarnikowa ??Pozdrawiam Cytuj
Dave Opublikowano 23 Grudnia 2007 Opublikowano 23 Grudnia 2007 grzałka z piekarnika odpada temu ze jej moc na pewno jest większa niż 1000W nawet jak by była mniejsza 800W to wyobraź sobie jak długo sie musi schładzać co za tym idzie ze temperatura w inkubatorze może przekroczyć 37,8 C. Możesz tez zastosować żarówki zwykłe ale odradzam nie są długotrwałe. Co do obudowy inkubatora to tak drewno jest świetnym izolatorem ciepła nie musisz dawać styropianu przecież nie będziesz go trzymać w niskich temperaturach tylko raczej w pokojowej temperaturze. Piszesz Trochę wydałeś na tą grzałkę to wyobraź sobie ze jak chcesz dać drugą płytę osb cieńsza i styropian to ten inkubator wyjdzie Ci drożej niż ja za niego wydałem i gdzie tu oszczędność?? nie wiem czy 61zl plus koszt przesyłki to dużo za ta grzałkę a grzałka jest typowo przeznaczona do inkubatora Cytuj
rapit Opublikowano 24 Grudnia 2007 Opublikowano 24 Grudnia 2007 Moim zdaniem nie ma co szaleć z izolacją, bo i tak w inkubatorze musi być dobra wntylacja.Maciek jak dasz podwójną płytę osb to twój inkubator przybierze na wadze ale sam się zastanawiam czy ta izolacja dużo da? Cytuj
Maciek Opublikowano 24 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2007 Ja dopiero zaczynam moją przygodę z "tymi" sprawami i brak mi doświadczenia praktycznego... Cena płyty OSB nie spełnia tu dużej roli bo mam mały zapas na budowie ( chyba 5 m2). Miałem już taką wizję budowy tego inkubatora : termoregulator taki jak u Dave'a z higrometrem za 117 zł, wiatraczek od komputera, cały aparat ma być bez automatycznego obracania jaj, nie duży, na 200-300 jaj bażancich. no i właśnie obudowę planowałem zrobić ocieplaną, potrójną, ale jak tak mówicie to zrobie pojedynczą z grubszej płyty. Jako element grzewczy planowałem zwykłą spiralkę piekarnikową, ale chyba też zastosuję taką jak Dave.Pozdrawiam Cytuj
dawid jarno Opublikowano 26 Grudnia 2007 Opublikowano 26 Grudnia 2007 czy zarowki to zle rozwiazanie?ja mam i nie nazekam!! Cytuj
kogut Opublikowano 28 Grudnia 2007 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Co do tych żarówek to złe czy dobre? Są tanie i łatwodostępne a skoro sie sprawdzają to czemu ich nie stodować. Chciałem tez wrzucić swoje 5gr jeżeli chodzi o termostat, ten co piszecie za 117zł to tylko ładnie wygląda, zwróćcie uwage na kilka rzeczy. Higrometr ma tylko wskazania nie ma regulacji, oczywiście dobrze że jest ale daje tylko wskazanie. Regulacja temperatury potencjometrem, co oznacza że krecisz potencjometrem i w ten sposób regulujesz grzałką, nie ma możliwości ustawienia temperatury, tak zebyś sobie ustawił 37,5 i on będzie to trzymał. Zwróciłem na to uwagę bo mam taki sam i niestety wylądował u mnie jako sterowik w odchowalniku gdzie wachania temperatury +-1 stopien C nie stanowią problemu.Ja mam mały stary kupny inkubator, kiedyś chciałem zrobić sobie jakiś własny inkubator ale wkońcu zrezygnowałem. Właśnie z powodu problemu z termostatem bo kilka lat temu nie było takiej oferty szerokiej, za ten co wy piszecie 117zł za bardzo podobny ja zapłaciłem wtedy 250 Ja na waszym miejscu poszukacł bym czegoś bardziej dokładnego i żeby można było ustawić temperature a nie moc grzałki np jak ten: http://www.hodowlany.pl/i412_Termoregulator_elektroniczny_do_inkubatora_legowego_z_wyswietlaczem_TS500P.html Oczywiście ja sukcesóe nie mam jeżeli chodzi o budowe własnego inkubatora, ale jeżeli chodzi o teorie to dużo swego czasu poczytałem Cytuj
Dave Opublikowano 28 Grudnia 2007 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Chciałem tez wrzucić swoje 5gr jeżeli chodzi o termostat, ten co piszecie za 117zł to tylko ładnie wygląda, zwróćcie uwage na kilka rzeczy. Higrometr ma tylko wskazania nie ma regulacji, oczywiście dobrze że jest ale daje tylko wskazanie.Regulacja temperatury potencjometrem, co oznacza że krecisz potencjometrem i w ten sposób regulujesz grzałką, nie ma możliwości ustawienia temperatury, tak zebyś sobie ustawił 37,5 i on będzie to trzymał. No to sie tu mylisz bo jest tam nastaw temperatury naciskasz nastaw i dajesz żądaną temperaturę może w Twoim tego nie było lub nie przeczytałeś instrukcji tego termoregulatora. Plusem właśnie tego termoregulatora jest to ze ma higrometr a regulacje wilgotności będę zmieniał rozetami powietrznymi. Co do żarówek można je dać ale lubią sie często palic Cytuj
kogut Opublikowano 28 Grudnia 2007 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Acha to rozumiem, widocznie przez kilka lat technika poszłą do przodu Jezeli chodzi o grzałkę to napewno się nie przepali a żarówka nie koniecznie. Cytuj
Maciek Opublikowano 28 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2007 A czy tą grzałkę firmy heka, można bezpośrednio podłączyć to termostatu czy przez stycznik sieciowy ?? Cytuj
Dave Opublikowano 28 Grudnia 2007 Opublikowano 28 Grudnia 2007 grzałkę podłączasz bezpośrednio tylko musisz do niej wtyczkę przykręcić normalną i tą wtyczkę wkładasz do termoregulatora Cytuj
studenttomek Opublikowano 18 Stycznia 2008 Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) Witam Jeśli mowa już o budowie inkubatora to chciałbym powiedzieć coś od siebie.Można sobie zaoszczędzić naprawdę duża pracy, czasu i pieniędzy wyrzuconych w błoto(czyt. kupując kiepskiej jakości termostat, lub higrometr) kupując dobry sterownik, np taki z regulacją mocy grzałki(żarówki) unikamy w ten sposób skoków temperatury.. jest lepsza stabilizacja. Możemy również kupić cały sterownik inkubatora:-regulacja temperatury-wilgotności-obracanie automatyczne-wymiana powietrzaKupuje się w ten sposób gotowe rozwiązanie. Sterownik Inkubatora v2008 Sterownik inkubatora(v2008) jest kompletnym urządzeniem do kontroli warunków środowiskowych podczas procesu inkubacji i klucia (wszystkich rodzajów ptaków: kur, kaczek, perliczek, bażantów, etc). Steruje niezbędnymi warunkami, aby proces inkubacji przebiegł z jak najlepszą efektywnością - tak aby osiągnąć jak największą efektywność klucia. Dzięki niemu można całkowicie zautomatyzować każdy rodzaj inkubatora,lub klujnika, bez większych nakładów. Cały proces inkubacji będzie sterowany automatycznie bez potrzeby ciągłej ingerencji człowieka np. (dokładania misek z wodą, bądź wietrzenie inkubatora-regulacja rozet) W skład zestawu wchodzi:-moduł sterujący-sonda(czujnik temperatury i wilgotności)-cztery niezależne "przekaźniki elektroniczne" Moduł sterujący:Moduł sterujący pozwala na obserwację najważniejszych parametrów inkubacji i klucia: temperatury i wilgotności z bardzo dużą dokładnością. Rozdzielczość czujnika temperatury wynosi: 0,1st, natomiast rozdzielczość czujnika wilgotności to 1%RH(błąd odczytu jest mniejszy niż 5% dodatkowo istnieje możliwość kalibracji czujnika). Po zaprogramowaniu sterownika, urządzenie przeprowadza cały proces inkubacji od pierwszych godzin, aż do momentu klucia. Uwzględnia obniżenie temperatury oraz zwiększenie wilgotności w ostatniej fazie(klucia). Panel sterujący jest wyposażony w klawiaturę 5 przyciskową, 4 diody sygnalizujące działanie poszczególnych modułów inkubatora:- grzałki- układ do nawilżania(np. podgrzewacz wody)- układ obracania jaj- układ wymiany powietrzaWyświetlacz LCD z podświetlaniem informuje o najważniejszych parametrach. Na wyświetlaczu podczas normalnej pracy urządzenia pokazują się 2 rodzaje informacji:-o temperaturze i wilgotności(odczyt aktualnej temperatury i wilgotności oraz ustalone przez użytkownika parametry optymalne podczas procesu inkubacji i klucia)-informacje o aktualnym czasie inkubacji(dzień, godzina, minuta,sekunda), oraz informacje o czasie zadziałania układu obracania jaj, a także układu wymiany powietrza w inkubatorze. Sonda:Zestaw czujników który podpinamy pod Moduł sterujący. Gniazdo sondy pomiarowej oraz gniazdo "przekaźników" posiadają inne wejścia(żeńskie oraz męskie), co uniemożliwia niewłaściwe zamontowanie czujników. Bardzo prosta instalacja. "Przekaźniki elektroniczne":Zestaw 4 niezależnych układów do sterowania:-grzałką(bądź innym elementem grzejnym, np: żarówką)-układem zwiększającym wilgotność(podgrzewacz wody)-układem obracania jaj(np. sterowanie silnikiem wolnoobrotowym, bądź suwnicą)-układem wymiany powietrza(wentylatorem wmontowanym w ścianę inkubatora)Każdy z kanałów wytrzymuje obciążenia 4A(It=4,0A; Vdrm=600V), co zapewnia podłączenie dużego obciążenia, np grzałki 800W Instrukcja obsługi:Programowanie sterownika następuje po naciśnięciu klawisza "SET" na klawiaturze.Po jego naciśnięciu przez chwilę pojawi się informacja na wyświetlaczu o wejściu w tryb ustawień. Poszczególne ustawienia pojawiają się w poszczególnej kolejności:1) Temperatura inkubacji - temperatura podczas procesu inkubacji ustawiana z dokładnością do 0,1 stopnia: np:37,52) Wilgotności inkubacji - wilgotność podczas procesu inkubacji ustawiana z dokładnością do 1%RH3) Czas inkubacji - czas procesu inkubacji. Dla przykładu jeśli wprowadzimy 19 dni(dla kur),oznaczać to będzie że proces inkubacji będzie trwał 19 dni, a po tym czasie sterownik przejedzie automatycznie w tryb klucia - obniży temperaturę i zwiększy wilgotność.4) Temperatura klucia - temperatura podczas procesu klucia, ustawiana jest jako temperatura domyślna po "czasie inkubacji"(ustawianym w punkcie trzecim)5) Wilgotność klucia - wilgotność ustawiana podczas procesu klucia, analogicznie do punktu 4tego.6) Dzień inkubacji - aktualna liczba dni które minęły od rozpoczęcia procesu. W momencie rozpoczęcia procesu ustawiamy "0" jako dzień inkubacji.7) Godzina inkubacji Minuta inkubacji - Punkt 6,7,i 8 informują nas o aktualnym czasie inkubacji np: 10 dni, 11h i 45 min9) Czas obrotu jaj - okres co jaki ma się włączać układ obracania jaj(możliwość ustawienia od 1 min do 9h i 59min)10) Czas wymiany powietrza - okres co jaki ma się włączać układ wymiany powietrza w inkubatorze(od 1 min do 9h i 59 min)11) Czas rotacji jaj - czas ustalający jak długo ma pracować układ obracający jaja(od 1s do 99s)12) Czas wentylacji - czas ustalający jak długo ma pracować układ wymiany powietrza(od 1s do 99s)13) Czas kopi bezpieczeństwa - zapamiętuje informacje o czasie inkubacji w przypadku zaniku zasilania. zakres zapisów od 60s do 99s(lub 0). Zalecany czas to 99s lub 0 gdy mamy pewność że nie nastąpi zanik zasilania podczas całego okresu inkubacji i klucia.14)Panel czasowy - czas wyświetlania informacji o aktualnym dniu i godzinie inkubacji, oraz o czasie do włączenia układu obracania jaj, oraz układu wymiany powietrza(zakres ustawień od 2s-60s)15)Panel czujników - czas wyświetlania informacji o aktualnej temperaturze i wilgotności w komorze inkubatora, oraz informacje o optymalnych parametrach16) Korekcja temperatury - możliwość kalibracji czujnika temperatury o +/-0,5stC. z dokładnością do 0,1st17) Korekcja wilgotności - możliwość kalibracji czujnika wilgotności o +/- 10%RH z dokładnością do 1%RH Z tego co się ostatnio dowiedziałem firma z Wrocławia: projektuje sterowniki inkubatorów na indywidualne zamówienia. Ich oferta wydaje się w miarę atrakcyjna. Edytowane 4 Marca 2008 przez studenttomek Cytuj
Maciek Opublikowano 23 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2008 Witam,poważnie zabieram się za budowe inkubatora. Zamawiam termoregulator RT2CIW z higrometrem za 117 zł obudowa bedzie z pojedynczej płyty osb. Wymiary jeszcez przemyśle,ale chce zrobić taki na 200 jajek bażancich. Jakiej mocy powinna być grzałka ?? Czy moge zastosować zwykły termometr lekarski ( szklany) zamiast specjalistycznego ?? Pozdrawiam. Cytuj
studenttomek Opublikowano 23 Stycznia 2008 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Dołóż lepiej dwie stówki i kup coś lepszego. Cytuj
bartosz55 Opublikowano 20 Lutego 2008 Opublikowano 20 Lutego 2008 Dave mógłbys wysłac pare fotek twojego inkubatora na gg 2568478 Cytuj
szymon Opublikowano 17 Marca 2008 Opublikowano 17 Marca 2008 kupie parę bażantów z okolicy Częstochowy tel..696355664 Cytuj
Przepiórka Opublikowano 11 Grudnia 2011 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Witam zna ktoś może firmę z Gostynia która sprzedaje inkubatory... Cytuj
kogut Opublikowano 19 Grudnia 2011 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Słyszałem dużo złego o tej firmie, raczej nikt się pochlebnie nie wypowiadał. Cytuj
Adam123 Opublikowano 21 Lutego 2012 Opublikowano 21 Lutego 2012 sprzed aż inkubatorów profesjonalnych tanio inkubatory z sklejki od 50 jaj do 300 bardzo dobry osprzęt ( nie to co na Allegro za 300zł gdzie termostat kosztuje 40zł i nadaje się tylko do klujników 603614213 Nowakowskiadam123@ wp.pl Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi