Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem... a zarazem pytanie:

Przez jaki okres czasu bazanty noszą jaja? (od kiedy do kiedy)

Bo u mnie aktualnie albo przestały znosić albo je zjadają :shock:

Opublikowano

kura powinna znosic srednio 2 jajka na 3 dni.

chociaz zdarzaja sie przydaki codziennego noszenia.

u mnie bazanty w roku ubieglym zaczely niesc w pierwszej polowie kwietnia a przestaly na poczatku lipca.

Opublikowano

dziś odkryłem wstrząsający dla mnie fakt.

Moje jajka zostają wyjadane!! Znaczy nie moje a "moich" bażantów! :D

Kurcze przez ostatnie dwa dni wyniosłem jedną pustą skorupkę a dziś były 3 jaja z czego 2 wyjedzone! Co z tym zrobic? może brak im białka? sam nie wiem...

Bardzo proszę o pomoc

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Kolego jesli masz bazanty lowne nie masz co sie nastawiac na rozmnazanie no chyba ze masz duza wolliere lub kura ma sie gdzie schowac bo jesli masz mala woliere nie bedziesz mial jajek:cry: kogut odrazu po zniesieniu jajka przez kure rozbija je i zjada przynajmniej ja tak slyszalem :wink: :wink: :wink: Pozdrawiam :!: :!:
Opublikowano
Nie no tak aż źle z tym kogutem nie jest, u mnie miałem wolierke 4 kury + kogut. Okazało się że to 2 kury są takie wredne i rozdziobują jaja. Nie pomagało nic innego jak tylko założenie im nosków.
Opublikowano

Poszukaj troche na forum a znajdziesz odpowiedź.

Kura jaj nie bedziesz podbierał jaj to zniesie około 15 jaj.

Ale nie widzę tych dwóch kogutów jak sie zaczną gody, jezeli trzymasz je w jednej wolierze to do kwietnia zostanie ci tylko jeden, bo drugi raczej napewno zginie w walce.

Gody sam zaobserwujesz, kogut oczywiście pieje jednakl nie tak jak domowy.

• 2 lata później...
Opublikowano

Mi z mojego doświadczenia wiem że kogucikowi nie chodzi o jedzenie tylko o to aby miał dużo przyjemności tak zwanej miłości Francuskiej i on jak zniszczy jaja to kurka postanawia znieść jeszcze jeden raz jaja a już za 3 razem gdy kogucik zniszczy jaja to przestanie nieść jaja więc proponuje dokupić kurkę. Powinny być 3 kurki dla jednego koguta.

Pieje kogut.

Pozdrawiam Fabian :wink: