Maciek Opublikowano 23 Listopada 2006 Opublikowano 23 Listopada 2006 Na początek mam pytanie czy nikt nie ma nic przeciwko, temu żebyśmy rozmawiali w tym temacie i na tym forum o OHZ-ach ? Jeśli nie, to prosze wszystkich o informacje na temat założenia OHZ-u. Jakie są potrzebne dokumenty itd. W jakich OHZ-ach polowaliśćie ( Koledzy Myśliwi), i które uważacie za najlepsze. Pozdrawiam Cytuj
kogut Opublikowano 23 Listopada 2006 Opublikowano 23 Listopada 2006 Z tego co wiem to na forum nie mozna poruszać tematów handlowych, kupie-sprzedam, ani kryptoreklamy. Ja myśliwym nie jestem, moje doświadczenie z OHZ-ami jest takie, że kiedyśmiałem okazję w takim być i ogladać, bardzo ciekawa wycieczka mieli tam też dziki, kuropatwy. Co do organizacji, jak one funkcjonują do kogo należą to raczej jest to w gestii Polskiego Zwiazku Łowieckiego. Proponuję spróbować popytać na forum łowieckim Pozdrawiam Cytuj
Maciek Opublikowano 23 Listopada 2006 Autor Opublikowano 23 Listopada 2006 Dziekuje! Chodzi mi nie tyle o funkcje komercyjną OHZ-ów ale o ich rolę, i zasady funkcjonowania. Pozdrawiam Cytuj
Admin Opublikowano 23 Listopada 2006 Opublikowano 23 Listopada 2006 Ja także nie jestem myśliwym, nie znam podstawy prawnej działania OHZ. Wydaje mi się, ze ohz-y działają w ramach PZŁ, nie wiem czy tak szary człowiek moze stworzyć sobie OHZ ale chyba nie. Sprawa jest o tyle utrudniona, że nie każdy może założyć sobie hodowle np saren czy kuropatw. Nie jestem już w tej chwili pewien ale jedynie hodowla bażantów i danieli nie wymaga specjalnych zezwoleń, natomiast na inną dziczyznę trzeba mieć pozwolenie wojewody. Szczegółów musisz poszukać głównie wśród ludzi zwiazanych z myśliwstwem. Cytuj
Maciek Opublikowano 23 Listopada 2006 Autor Opublikowano 23 Listopada 2006 Panie Adminie ma Pan całkowitą racje, tyle że na daniele też trzeba mieć jakiś kwitek, bażanty są natomiast całkowicie wolne od pozwoleń.Natomiast koło łowieckie będzie miało pozwolenie i to oni będą ewentualnie hodować dziki, a ja bażanty. Byłbym niezmiernie szczęśliwy gdyby to wypaliło, gdyby moje wysiłki nie poszły na marne bo w końcu mam tylko 13 lat. Pozdrawiam Cytuj
Admin Opublikowano 23 Listopada 2006 Opublikowano 23 Listopada 2006 Maciek, wiek nie ma zanczenia, ale lepiej że masz 13 niż 113 Cytuj
Maciek Opublikowano 23 Listopada 2006 Autor Opublikowano 23 Listopada 2006 Już wszystko wiem...Art. 28. 1. Obwody łowieckie wydzierżawia się kołom łowieckim Polskiego Związku Łowieckiego, z zastrzeżeniem ust. 1a. 1a. Obwody łowieckie podlegają wydzierżawieniu przez Polski Związek Łowiecki tylko wtedy, gdy żadne koło łowieckie nie jest zainteresowane ich dzierżawieniem i tylko do czasu złożenia oferty przez koło łowieckie. 2. Minister właściwy do spraw środowiska, po zasięgnięciu opinii Polskiego Związku Łowieckiego, może, w drodze decyzji, wyłączyć obwody łowieckie z wydzierżawiania i przekazać je na czas nie krótszy niż 10 lat w zarząd z przeznaczeniem na ośrodki hodowli zwierzyny, w których - oprócz polowania - realizowane są cele związane w szczególności z: 1) prowadzeniem wzorcowego zagospodarowania łowisk, wdrażaniem nowych osiągnięć z zakresu łowiectwa, 2) prowadzeniem badań naukowych, 3) odtwarzaniem populacji zanikających gatunków zwierząt dziko żyjących, 4) hodowlą rodzimych gatunków zwierząt łownych w celu zasiedlania łowisk, 5) hodowlą zwierząt łownych szczególnie pożytecznych w biocenozach leśnych, 6) prowadzeniem szkoleń z zakresu łowiectwa. 3. Ośrodki hodowli zwierzyny mogą być prowadzone za zgodą ministra właściwego do spraw środowiska przez: Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe, Polski Związek Łowiecki, instytucje naukowo-dydaktyczne oraz inne jednostki, które do dnia wejścia w życie ustawy prowadziły takie ośrodki. Prawo do prowadzenia ośrodków hodowli zwierzyny jest niezbywalne. 4. Minister właściwy do spraw środowiska, po zasięgnięciu opinii Polskiego Związku Łowieckiego, określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe zasady przekazywania w zarząd obwodów łowieckich wyłączonych z wydzierżawiania, uwzględniając tryb postępowania, jednostkom, których zadania ustawowe dają gwarancję realizacji celów, o których mowa w ust. 2. A więc z tym OHZ to nie za ciekawy pomysł,ale hodowla i introdukcja jak najbardziej. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi