Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Komora UV do dyzynfekcji jaj,

Czy używacie takiego urządzenia?

Czy można je skonstruować samodzielnie ?? ( skrzynka z płyty osb i w środku promiennik UV ?? )

Dzięki za odp.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ciekawe. Ale nie spotkałem się z tym żeby ktoś naświetlał jaja wylęgowe promieniami UV. Mogę się mylić, ale takie promienie na pewno sa szkodliwe dla takich jaj. Aparaty wylęgowe, pomieszczenia do odchowu, i inne przedmioty, klatki można naświetlać promieniami UV.

Według mnie to promieniowanie jest szkodliwe dla zdrowia i może uszkodzić zarodki.

Opublikowano

Witam,

Ja naświetlam jaja zawsze przed włożeniem do inkubatora. Nie zauważyłem, aby miało to wpływ na rozwój zarodków.

Mam do tego zrobioną komorę UV na 90 jaj. Zrobiłem ją właśnie z płyt OSB. W środku wyłożyłem taką papą, którą stosuje sie do izolacji kominków odprowadzających w kominkach (chyba). Ma ona tę zaletę, że jest gruba a z jednej strony ma aluminiową folię. Dzięki temu światło UV odbija się od każdej ściany wewnątrz komory i mam pewność, że 99% powierzchni jaj jest naświetlona. Jaj układam w takim metalowym koszu który kupiłem w sklepie meblarskim. To jest taki kosz zrobiony jakby z kraty o średnicy około 2cm-3cm. Tak akurat mi przypasował, że w taki otów pasuje jedno jajo bażancie.

Do komory UV jaja wkładam na 1min. Zrobiłem sobie w tym cely wyłącznik czasowy.

Tak, jak mówię nie mam żadnych problemów z lęgami. W odchowie też nie ma problemów, które moglyby wywodzić się ze szkodliwego promieniowania UV.

tragopan a Ty w jaki sposób dezynfekujesz jaja przed włożeniem do inkubatora?

Opublikowano

Ja nie dezynfekuje jaj. Po prostu zbieram i wkładam. Ale tylko jaja bażantów.

Jedynie jak mam obce jaja, lub kaczek. Takie jaja kąpię w Virkonie.

I jak do tej pory nie miałem problemu z lęgami i odchowem Czy to bażantów, głuscy, czy kaczek.