Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jest to mój pierwszy post dla tego wszystkich serdecznie witam.

Ostatnio sporo poczytałem o budowie inkubatora i zabieram sie do pracy.

Jednak nie mogę znaleźć niczego co mogło by mi mierzyć % wilgotności. Czy jest jakieś tanie urządzenie do tego? Czy są jakieś sposoby lub metody

Kupiłem również termostat z termometrem za 80zł który pozwoli mi ustawić temperaturę do 0,5 stopnia Celcjusza (czy to nie za mało ) ?

Kolejne pytanie to czy jest możliwość zakupienia gdzieś w sklepie płyt pilśniowych (jakie ceny mniej więcej)? chodzi o przesyłkę pocztą/

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :wink:

Opublikowano

Witaj...

Urządzenie do mierzenia wilgotności nazywa się higrometrem tu masz przykład co do termoregulator, możliwość ustawienie temperatury co 0,5 stopnia jest wystarczająca, ważne aby urządzenie utrzymywało temperaturę na stałym poziomie, wiesz z jaką dokładnością utrzymuje temp. ?? ( max +/- 0,2 stopnia), co do płyty to wejdź na allegro, ale wysyłka pocztą wydaje mi się jest trochę kłopotliwa i myśle, że niepotrzebna, poszukaj gdzieś w okolicy tartaku, bądź marketu budowlanego np. Castorama, Bricomarche, tam znajdziesz płyte, co od ceny to zależy od grubości płyty, np płyta 1cm ok 14 zł za m2.

Pozdrawiam

Opublikowano

Serdeczne dzięki Ci za odpowiedź! :)

co do termostatu to jego opis:

Utrzymuje stalą temperaturę
w zakresie
od +0 stopni do + 40 stopni.
Dokładność skalowania +/-0,1 stopnia.
Urzadzenie utrzymuje temperaturę
z dokładnością do +/- 0,2 stopnia.

Nadaje się?

A propo takie pytanko: Jak chcę zamontować wiatraczek od komputera (12V) to co zrobić by można było go podpiąć pod sieć 230V ? zastosować jakieś rezystory ? Bo raczej kupno zasilacza nie wchodzi w grę..

Pozdrawiam :D

Opublikowano
podałeś chyba opis termostatu RT2CI.. on powinien spokojnie sobie poradzić z utrzymaniem stałe temperatury... sam mam taki :) a co do wentylatorka to taki zasilacz kosztuje jedynie pare złoty.... jest to taki od ładowarki od telefonu czy od jakiś głośniczków, lub gry popytaj sie znajomych moze oni mają zbędną ladowarke od telefonu... ja np. mam zasilacz od starego alcatela i spokojnie daje rade, ani sie nie grzeje ani nic :) pozdro :)
Opublikowano

super... Dzięki.

No pudełeczko już jest, teraz czekam na termostat i zaczynamy 8) :D

Swoją drogą podobało mi się budowanie tego... Może ktoś by chciał takie? chętnie wykonam na zlecenie

Opublikowano

No ja dziś zaczynam... wszystko podłączone i działa ok.

Żarówkę dałem 100W mam nadzieję że wydoli.

A z tym obracaniem to zna ktoś jeszcze metody? tak zeby było jak najlepiej.

Druga sprawa to wentylacja.. Jakiej wielkości mają być dziurki ?

Opublikowano

a propo wsuwają się kolejne problemy i pytania...

Otóż temperatura wacha mi się o 0,5'C czy to nie za dużo? ustawiłem na temp: 37,8 i gdy spada to wskoczy na 37,5 to włącza się żarówa (temperatura 37,5 jest przez jakieś 2 sekundy) po czym rośnie aż do 38 stopni, wtedy żar się wyłącza zaś temperatura 38stopni utrzymuje się na jakieś 2sekundy.

Czy to problem?

Drugie pytanie:

Jajka ułożyłem na siatce (jedno koło drugiego) są oparte o siebie i leżą na pół pionowo. Czy powinno być inaczej? w sumie to w naturalnym gnieździe leżą we wszystkie strony.

Trzecie pytanie:

Jakiej wielkości otwory wentylacji?

Czwarte pyt.

Czy obejdzie się bez higrometru? można jakoś na oko mierzyć?

Pozdrawiam :)

Opublikowano

nie jestem zbytnio doświadczony ale postaram sie pomoc... wiec tak

ad.1 termostat ustaw na 37,5 optymalna temperatura ale to nie chodzi juz o te dwie czy trzy kreski, wazne jest to aby temperatura nie była mniejsza niz 36 stopni a wieksza niz 40stopni po przekroczeniu tych barier albo zarodek ginie albo rozwija się nieprawidłowo.

ad.2 rozmieść je tak abu powietrze mogło bez problemow krążyć wokół nich... coś w tym rodzaju....

ad.3 różni ludzie różnie robią... tak jak widać w powyższym linku tamten inkubator z lodówki nie ma otworów wentylacyjnych, wymiana powietrza następuje podczas ręcznego obracania jajek... ja takze nie posiadam otworów wentylacyjnych...

ad.4ja określam wilgotnośc na oko... nie posiadam higrometru który wskazał by mi wysokość wilgotności, po prostu na spodzie mam brytwanne/tacke od ciast do połowy wypełnioną wodą....

no to chyba trochę wyjaśniłem....

Opublikowano

Po pierwsze bardzo chciałbym Ci podziękować za to iż znajdujesz czas na wytłumaczenie mi tego... Dotyczy się to również innych. Bardzo dziękuję.

No więc też dziś zauważyłem problem w czymś takim:

Gdy chcę przewrócić jajka to otwieram drzwiczki, w tym też czasie temperatura spada o około 10-12'C :shock:

Spadek jest ogromny a przywrócenie prawidłowej temperatury żarówką (100W) zajmuje około 20-30 minut

Czy to ma jakiś duży wpływ na klucie? może ograniczyć przewracanie do raz dziennie?

Opublikowano

Akcent,

W naturze kura też schodzi z jajek na jakiś czas ...

Nawet zalecane jest studzenie jaj, od 5 dnia raz dziennie 15 minut, tak więc spadek temp. podczas przewracania jajek nie ma negatywnego wpływu na klucie. Co do przewracania jajek to powinno się to robić trzy razy dziennie, ja sobie tak dopasowałem: rano przed wyjściem do szkoły obracam jajka, potem o 15 jak wracam i potem o 20. Tak więc jeżeli masz taką możliwość to postaraj się przewracać 3 razy dziennie.

Pozdrawiam i życzę udanych lęgów.

Opublikowano

To super :D

Już tydzień inkubacji i na razie jest ok! :P Oby tak dalej

No i najgorsze jest to że brakło miejsca (max 70jaj) Myślę zrobić dodatkową półeczkę nad istniejącą :D

Opublikowano

rozumiem że przemyślałeś sobie do końca to 70 jaj. Gdyby załóżmy wszystkie się wykluły to trzeba im zapewnić dalsze warunki rozwoju. Żywe zwierzęta to nie zabawki.

Przemyślmy nasze decyzje jeżeli mamy takie warunki to ok. Druga sprawa że tyle ptaków to dużo pracy i czasu itd.

Opublikowano

Witam!

Tak doskonale zdaję sobie z tego sprawę... Mam co prawda 17lat i obowiązków sporo ale nie zaniedbuję mojego hobby.

jeszcze 7dni do pierwszych wylęgów. Aktualnie jest około 100 jaj

Warunki moim zdaniem maja wyśmienite Klatka na zewnątrz (dł:40m szer:10m wysokość: 3,5m ) ogrodzona siatką

Oczywiście z dostępem do zadaszonego i ocieplonego pomieszczenia.

W klatce zamieściłem imitację gniazd/ drzewa/ gałązki iglaczków itd

Teraz nie mogę doczekać się lęgów

:wink: