Maciek Opublikowano 23 Listopada 2006 Autor Opublikowano 23 Listopada 2006 Czy bażanty mogą przebywać cały rok w wolierze rodzinnej ( 1kogut 4 kury) ?? Czy zalecane jest żeby przebywały w niej tylko podczas nieśności kur ?? Cytuj
Maciek Opublikowano 23 Listopada 2006 Autor Opublikowano 23 Listopada 2006 W sumie wszystko jest git zaplanowana woliera itp. upatrzony inkubator, ale jeśli mam takie pomysły jakie mam czyli w przyszłości może OHZ, a na pewno introdukcja bażanta, to nie wystarczy mi chyba budka 2x2 jako odchowalnik czyż nie ?? Jakie wymiary i jak skonstruowana ma być budka dla pisklaków ?? Pozdrawiam Cytuj
Bażancik1991 Opublikowano 23 Listopada 2006 Opublikowano 23 Listopada 2006 Nie mam jakichś zastrzeżeń co do tego, że mogą przebywać w wolierze rodzinnej cały rok. Natomiast co do odchowalnika jeśli chcesz mieć większą hodowle to oczywiście 2*2 nie wystarczy. Ja osobiście mam odchowalników kilka ( 4*4 ) a dokładnie cztery odchowalniki w tym każdy z wyjściem na dwór (wszystko jest oczywiście ogrodzone :) ) i mi to w zupełności (na razie) wystarcza, chociaż przyznam się, że chyba będę musiał pomyśleć o rozbudowie . A i budkę mam z matalowych części wraz z elementami drewnianymi (ściany muszą być z wełną mineralną gdyż styropian się nie nadaje, ponieważ MYSZY to wykorzystają !! - ja mam z wełną i jestem zadowolony) Cytuj
piotrek Opublikowano 23 Listopada 2006 Opublikowano 23 Listopada 2006 Dzień Dobry,dawno nie zaglądałem na forum a tu sie dzieją takie rzeczy, pierwszy post na 2 strony. Też coś dorzuce od siebie. Nie pamiętam już jakie tam są wymogi i jak stanowi prawo budowlane, ale do 10metrów kwadratowych to jest taka budowla której nie trzeba nigdzie zgłaszać, do 35 metrów wystarczy tylko zgłoszenie, powyżej 35 zaczynają się schody, jest traktowane to jak budowa, tzreba zezwolenia itp. Myślę że to 10 m kwadratowych to jest chyba minimum (bo w mniejszej trudno się obrócić ). Masz dostęp do załatwienia tanich desek, robisz prostą szopkę, tak jak pisał bażancik1991 to trzeba ją ocieplić, zaizolować ściany by temperatura nie wachała sie zbytnio, bo wiesz w maju-czerwcu bywają bardzo zimne noce.Acha i do ocieplenia koniecznie wata mineralna, bo styropian to ci myszy zeżrą Cytuj
Maciek Opublikowano 24 Listopada 2006 Autor Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) Dzięki Piotrek! Coś będe musiał robić w przyszłym roku, czy Wy sprzedajecie bażanty do introdukcji do kół łowieckiech ? Pozdrawiam Maciek Edytowane 24 Listopada 2006 przez Maciek Cytuj
kogut Opublikowano 24 Listopada 2006 Opublikowano 24 Listopada 2006 Maciek co ty piszsesz,A jak ktoś z koła wejdzie na to forum i zobaczy, że chcesz "zdzierać" kolegów z lokalnych kół, to co sobie pomyśli, chyba to że trzeba poszukać innego dostawcy bażantów Hodowla bażantów jest prosta, ale wychodować ładne dorodne ptaki to sztuka którą nie każdy moze pojać. Jak będziesz miał brzydkie bażanty to zapewniam cię że żaden myśliwy nie kupi ich od Ciebie nawet za 10zł. Maćku skup się na tym by najpierw zacząć hodowlę i nabrać cennych doświadczeń, a to czy bażanty bedziesz wstanie sprzedać za 20 czy 50zł za sztuke to się okaży najprędzeń przyszłej jesieni. Cytuj
Maciek Opublikowano 24 Listopada 2006 Autor Opublikowano 24 Listopada 2006 Witam, Kogut, ja zdzierać i tak nie będe bo mam samych znajomych w kołach więc nawet nie wypada. Chciałem poruszyć temat właśnie tego zdzierania za wzbogacanie środowiska. Na tym forum jest bardzo dużo gości, którzy też chcą sobie poczytać, więc tylko i wyłącznie chodzi mi o wyjaśnienie tej kwestii. Ja również, nawet nie będe myślał o pieniądzach zaczynając hodowle gdyż będzie to dla mnie przyjemność a introdukcja bażanta w łowisko, będzie moją dumą, jeśli sie uda i bażanty sie "przyjmą":). Pozdrawiam Cytuj
Maciek Opublikowano 25 Listopada 2006 Autor Opublikowano 25 Listopada 2006 Witam! Czy robić konstrukcje na dach ?? jakieś poprzeczne belki, czy tylko siatke zawiesić ??Pozdrawiam i zgóry dziękuje za odpowiedź Cytuj
kogut Opublikowano 25 Listopada 2006 Opublikowano 25 Listopada 2006 Przy wielkości woliery 50mkw lepiej zrobić konstrukcje na dach, przyda się zimą gdy spadnie śnig, jak nie bedziesz miał konstrukcji nośnej to siatka ugnie się pod ciężarem śniegu i moze poprzewracać ściany. Nośność sklepienia(konstrukcji pod siatką) musisz przewidzieć w ten sposób by udźwignęła napór śniegu, a w Kamiennej Górze to raczej go zima nie brakuje. Można też nie robić konstrukcji dachowej ale wtedy tzreba podpierać kołkami za zakończeniem krzyżakiem, ale przy wolierze jaką ty zamierzaż zrobić to lepiej poprostu zrobić dobrą konstrukcję. Cytuj
Maciek Opublikowano 27 Listopada 2006 Autor Opublikowano 27 Listopada 2006 Dzięki, masz racje u nas w zimie to śniegu jest aż za dużo , a Ty kogut skąd jesteś ?? Cytuj
Maciek Opublikowano 27 Listopada 2006 Autor Opublikowano 27 Listopada 2006 Witam! Co do budowy odchowalnika to, zrobić w nim jakieś półki żeby sobie bażanciki siedziały cz tylko lampe lub dwie ?? Cytuj
kogut Opublikowano 28 Listopada 2006 Opublikowano 28 Listopada 2006 Nie ma potrzeby robić półek, i tak bażanty nie bedą z nich korzystać. Na poczatek wystarczy samo pomieszczenie i howanie bażantów na posadzce, jak będziesz chciał aby jak urosną też miały mozliwość wejscia wtedy przydają się grzędy które mozna w każdej chwili wstawić. Cytuj
Maciek Opublikowano 30 Listopada 2006 Autor Opublikowano 30 Listopada 2006 Witam! Woleira wychowawcza, ma być większa, to już wiem, ale czy odchowalnik musi koniecznie graniczyć z tą wolierą żeby młode mogły wejść sobie kiedy chcą ??[/i] Cytuj
kogut Opublikowano 30 Listopada 2006 Opublikowano 30 Listopada 2006 No raczej powinien graniczyć z wolierą, bo wiesz małe bażanciki muszą mieć dostęp do ogrzewania, jak zachodzi słońce to one sie chowają. Jak jest zimno lub pada deszc nie można ich nawet wypuszcać. Jak nie będzie połączenia to bedziesz musiał je nosić, a to nie bedzie dobre rozwiazanie. Cytuj
Bażancik1991 Opublikowano 30 Listopada 2006 Opublikowano 30 Listopada 2006 Jednymi słowy - KOGUT ma rację, bo po co się męczyć !! Cytuj
Maciek Opublikowano 14 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2006 Witam!Troche czasu upłynęło, od mojego ostatniego postu w tym temacie. Przez ten czas odwiedziłem kilka amatorskich, hobbystycznych hodowli. Zdobyłem troche nowych doświadczeń. W międzyczasie zamówiłem sobie książkę Bażanty Gatunki pielęgnacja choroby, może przyjdzie jutro . Ale powracając do meritum...moje woliery będą miały konstrukcje drewnianą, moje pytanie tyczy sie właśnie tego, czy mam dobrą koncepcję, a więc .... myślę żeby wykopać ( tak jak będzie ogrodzenie) rowek na gł. 50 cm, i co 2m dać słup drewniany 3m wys. , czy zalewać betonem te słupy czy po prostu wkopać, no i oczywiście chce dać siątkę na te 50 cm pod ziemie.Prosze o opinie,Pozdrawiam! Cytuj
Inkubatorek Opublikowano 14 Grudnia 2006 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Widziałem kiedyś jak robili ogrodzenia, część która chcodziła do ziemi była opalana-zwęglona. Napewno nie ma sensu betonować drewna bo to napewno nic nie da a raczej zaszkodzi Cytuj
kogut Opublikowano 16 Grudnia 2006 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Inkubatorek ma racje, nie ma sensu betonować drewnianych Pali, to tylko przyspieszy procesy gnilne. Dobrym sposobem jest opalenie, bo zwęglona powłokadział antybakteryjnie i antygrzybiczo. Maciek z tego co Pamientam amsz kontakt z leśnikami którzy robią ogrodzenia w lesie, może oni Ci doradzą bo napewno są środki do impregnacji, które oni stosują na codzień. Cytuj
xwiatr Opublikowano 16 Grudnia 2006 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Wydaje mi się, że betonowanie drewna nie ma sensu.Niestety drewno ma to do siebie, że prędzej czy później spruchnieje. Jeśli zabetnoujesz drewniany słupek a on po 5 latach i spruchnieje, to będziesz miał problem z jego wymianą. Uważam, że jeśli betonować to tylko betonowe słupki albo metalowe. Drewniane wzmocniłbym tylko gruzem. To na pewno wystarczy. Cytuj
Maciek Opublikowano 20 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2006 Witam! Dziękuje za cenne porady. Widziałem zdjęcia wolier, w których nie było konstrukcji dachowych tylko pale podpierające siatkę. Ja chciałbym zrobić konstrukcję dachową, głównie ze względu na strefe śniegową i wietrzną w jakiej mieszkam. Czy dach ( a w sumie pale ) mogą być poprzecznie przybite do ścian czy ustawione ze spadem w jedną stronę. Moim zdaniem jest to nadmierna wysiłek gdyż musiałbym podwyższyć jedną stronę Takie jest moje zdanie, ale mam mało doświadczenia. Proszę o opinie na temat tej konstrukcji dachowej i ewentualne porady.Dziękuje za odpowiedź!Pozdrawiam Cytuj
kogut Opublikowano 24 Grudnia 2006 Opublikowano 24 Grudnia 2006 Szkoda czasu na robienie spadu skoro pokrycie będzie z siatki. Warto jednak przewidzieć kawałek zadaszenia, wystarczą np. 3 płyty dachowe (taka ondulina), nie chodzi tutaj o problem śniegowy jednak o opady wiosenne, kiedy to jest najbardziej mokro. Dobrze aby bażanty zawsze miały dostęp do suchegopodłoża. Cytuj
Maciek Opublikowano 10 Stycznia 2007 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2007 Witam!Mam pytanie co ile metrów najlepiej wkopywać słupek w ogrodzeniu woliery ?? Mam wrażenie że gdzieś już o to pytałem ale strasznie dużo nauki mam i nie mam czasu poszukać.Dzięki za odpowiedź Cytuj
rapit Opublikowano 11 Stycznia 2007 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Z tego co pamiętam to mieszkasz na terenie gdzie duża warstwa śniegu to norma, tak wiec proponuje nie oszczędzać słupków. Ja dał bym słupek co 2 metry, to da pewnosć ze bażant nie ucierpi jak śnieg wkońcu spadnie. Cytuj
Maciek Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Opublikowano 25 Lutego 2007 Witam!Poszperałem troche w internecie za siatkami na woliery, na stronie sklepu hodowlany.pl znalazłem kilka siatek, pierwsze moje pytanie czy oczko 20mm czy 25mm drugie czy brać siatkę ocynkowaną i powlekaną PCV czy wystarczy ocynkowana, wiem że zależy to od budżetu ale prosze o Wasze opinie i doświadczenia.Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi