Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chciał bym zołożyć wolierę dla 1 gatunku bazanta, bażanta łownego. Chciał bym tam umiescić 1 kogut i 4-5 kur, myśle że 25 metrów kwadratowych wystarczy. Mam takie pytanie co powinno się znajdować w tej wolierze,i na jaką wysokość najlepiej zbudować wolierę :?:
Opublikowano

Tak naprawde to bażantom wystarczy kawałek daszka kilka krzaków lub gałęzi aby mogły się schować, daszek głównie po to by miały zawsze troche suchego piasku. Jeżli jednak chcesz hodować bażanty i cieszyć nimi oko to wymyśl jakis ładny wystrój. Domki albo szopki mozesz sobie darować, pewnie nie bedą chciały włazić do środka.

25mkw, to dobra powierzchnia.

Co do wysokości to 2m chyba optymalnie, tak żebyś mógł spokojnie wchodzić do środka.

Opublikowano

Oprócz tego że byłoby to kłusownictwo, to takie bażanty nie nadawałyby się do hodowli.

Dziki bażant zamknięty w klatce, zawsze będzie płochliwy i bardziej podatny na podwórkowy zgiełk. Mieszkanie w klatce kosztowałby go tyle stresu, że nie byłoby szans aby godować z odpowiednim efektem.

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Bo kołomni chodzą dzikie bażanty łowne podchodzą nawet pod dom i czy jak bym załozył woliere i dał tam bażanty łowne to nic by sie nie działo jak by te dzike bazanty chodziły koło woliery. I jeszcze jedno bo umnie na podwurzu mam tzn. moja mama ma zwykłe kury i koguta nic by sie nie działojak by chodziły koło woliery prosze o odpowiedz. :wink:
Opublikowano
Bo kołomnie chodzą dzikie bażanty łowne podchodzą nawet pod dom i czy jak bym załozył woliere i dał tam bażanty łowne to nic by sie nie działo jak by te dzike bazanty chodziły koło woliery. I jeszcze jedno bo umnie na podwurzu mam tzn. moja mama ma zwykłe kury i koguta nic by sie nie działo jak by chodziły koło woliery prosze o odpowiedz. :wink: