Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

drodzy hodowcy

mam pytanie czy w woilerach kura bazanta jak znosi jaja to jednym miejscu i czy sąszanse ze ona na nich usiądzie i je wysiedzi czy to wogóle jest mozliwe i samic robi gniazdo

ja zaczołem dopiero hodowle i niewiem a w tym roku niechce kupować inkubatora a chciałbym zwiekszyć swoją hodowle i chciałbym sam te ptaki wychowaća nie kupować ich na jesieni

Opublikowano
Może być trudo w takiej wolierze o dochowanie się naturalnych lęgów, ale nie jest to wykluczone, dużo zależy na jakie bażanty trafisz. Jak silny instynkt macieżyński będzie miała kura.
Opublikowano

koledzy a jaki byscie polecali inkubator . albo moze ma ktoś plan jak go zrobić

rozmawiałem z pewnym hodowc od którek kupiłem bazanty wengierskie i on czytał czy słyszał ze jajak mozna podłozyć pod gołebie pocztowe które je wysiedzą tylko po 14 dniach trzeba je pod inne gołebie przełozyc

a tak sie składa ze mój tata akurat ma gołebie pocztowe i lotuje

jak myslicie czy moza spróbować ?

kiedy bazanty czy przepiórki zaczną znosić jaja ?

Opublikowano

Witaj!

O gołębiach pocztowych wysiadujących bażancie jajka nie słyszałem.

Natomiast co do nieśności to toki u bażantów zaczynają się gdy zejdą śniegi ( marzec ) pierwsze jajka mogą już być na początku kwietnia, wszystko zależy od długości dnia świetlnego. Natomiast przepiórki niosą się gdy temperatura powietrza przekracza 16 stopni.

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam!!

Ja też posiadam bażanty łowne i mi kurka usiadła na jajkach.

Masz jakąś budke żeby znosil;a tam jaja??

Bo ja mam i właśnie w tej buddce wysiedziala mi chyba 6 jajek

pozdro...... :wink:

a na ilu jajkach usiadla? a zrobila to w tym roku?

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam

Ja mam około 10 bażantów a rozmiary klatki na dworze to:

jakieś: 30m X 7m i kurnik murowany 4 X 3m

Jednak na jajkach nie siadają... Tzn moze i by w końcu któraś zdecydowała się siąść ale postanowiłem sprawę załatwić inkubatorem. Jak narazie idzie nieźle. Dodam fakt iż teraz gdy jajka ubieram kury znoszą je wszędzie... Tam gdzie stoi to zniesie :roll:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
moje kury znoszą jajka po całej wolierze, są poroznoszone wszędzie i nie ma szans zeby usiadła na jajkach nie wiem co mam z tym zrobic. kiedyś pozbierałem chyba ze 20 jaj i popodkładałem pod zwykłe kury i normalne kury mi wysiedziały jajka. Jak sie wykluły młode zabrałem je pod kwokę i karmiłem jajkiem i złapanymi muchami. W ten sposób odchowałem 17 młodych bażantów
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Naturalen lęgi to trudna sprawa,

podstawa to małe zagęszczenie. Ja dochowałem się kiedyś naturalnych lęgów u łownych - kura miała 3 lata. Wydaje mi się że im starsze kury tym łagodniejsze i chętniej zakwoczą.