michał Opublikowano 14 Stycznia 2008 Opublikowano 14 Stycznia 2008 drodzy hodowcy mam pytanie czy w woilerach kura bazanta jak znosi jaja to jednym miejscu i czy sąszanse ze ona na nich usiądzie i je wysiedzi czy to wogóle jest mozliwe i samic robi gniazdo ja zaczołem dopiero hodowle i niewiem a w tym roku niechce kupować inkubatora a chciałbym zwiekszyć swoją hodowle i chciałbym sam te ptaki wychowaća nie kupować ich na jesieni Cytuj
Grześ Opublikowano 15 Stycznia 2008 Opublikowano 15 Stycznia 2008 witam to zalerzy jakie masz bażanty ( gatunek ) i jaką dużą masz woliere bo jeśli masz te nasze tak zwane łowne ( obrozne ) to raczej same nie wysiedzą Cytuj
szmery Opublikowano 15 Stycznia 2008 Opublikowano 15 Stycznia 2008 witam. jeżeli chodzi o bażanty lowne to u mnie w wolierze o powierzchni około 17-18m2 kurka wysiedziała jajka. wukluło się 8 pisklaków.... Cytuj
michał Opublikowano 15 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2008 tak mam łowne woilera 12mkwatratowych i cos takiego jak kurnik któey jest s 3 storn murowany który ma ok 25 m kwadratowy Cytuj
rapit Opublikowano 16 Stycznia 2008 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Może być trudo w takiej wolierze o dochowanie się naturalnych lęgów, ale nie jest to wykluczone, dużo zależy na jakie bażanty trafisz. Jak silny instynkt macieżyński będzie miała kura. Cytuj
michał Opublikowano 16 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2008 koledzy a jaki byscie polecali inkubator . albo moze ma ktoś plan jak go zrobić rozmawiałem z pewnym hodowc od którek kupiłem bazanty wengierskie i on czytał czy słyszał ze jajak mozna podłozyć pod gołebie pocztowe które je wysiedzą tylko po 14 dniach trzeba je pod inne gołebie przełozyc a tak sie składa ze mój tata akurat ma gołebie pocztowe i lotuje jak myslicie czy moza spróbować ? kiedy bazanty czy przepiórki zaczną znosić jaja ? Cytuj
Maciek Opublikowano 17 Stycznia 2008 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Witaj!O gołębiach pocztowych wysiadujących bażancie jajka nie słyszałem.Natomiast co do nieśności to toki u bażantów zaczynają się gdy zejdą śniegi ( marzec ) pierwsze jajka mogą już być na początku kwietnia, wszystko zależy od długości dnia świetlnego. Natomiast przepiórki niosą się gdy temperatura powietrza przekracza 16 stopni.Pozdrawiam Cytuj
Kuba1996Młodyhodowca Opublikowano 21 Marca 2008 Opublikowano 21 Marca 2008 Witam!! Ja też posiadam bażanty łowne i mi kurka usiadła na jajkach.Masz jakąś budke żeby znosil;a tam jaja??Bo ja mam i właśnie w tej buddce wysiedziala mi chyba 6 jajek pozdro...... Cytuj
marcinerek Opublikowano 24 Marca 2008 Opublikowano 24 Marca 2008 Witam!! Ja też posiadam bażanty łowne i mi kurka usiadła na jajkach.Masz jakąś budke żeby znosil;a tam jaja??Bo ja mam i właśnie w tej buddce wysiedziala mi chyba 6 jajek pozdro...... a na ilu jajkach usiadla? a zrobila to w tym roku? Cytuj
akcent Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Witam Ja mam około 10 bażantów a rozmiary klatki na dworze to: jakieś: 30m X 7m i kurnik murowany 4 X 3m Jednak na jajkach nie siadają... Tzn moze i by w końcu któraś zdecydowała się siąść ale postanowiłem sprawę załatwić inkubatorem. Jak narazie idzie nieźle. Dodam fakt iż teraz gdy jajka ubieram kury znoszą je wszędzie... Tam gdzie stoi to zniesie Cytuj
loslukasz Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 moje kury znoszą jajka po całej wolierze, są poroznoszone wszędzie i nie ma szans zeby usiadła na jajkach nie wiem co mam z tym zrobic. kiedyś pozbierałem chyba ze 20 jaj i popodkładałem pod zwykłe kury i normalne kury mi wysiedziały jajka. Jak sie wykluły młode zabrałem je pod kwokę i karmiłem jajkiem i złapanymi muchami. W ten sposób odchowałem 17 młodych bażantów Cytuj
kogut Opublikowano 13 Października 2008 Opublikowano 13 Października 2008 Naturalen lęgi to trudna sprawa, podstawa to małe zagęszczenie. Ja dochowałem się kiedyś naturalnych lęgów u łownych - kura miała 3 lata. Wydaje mi się że im starsze kury tym łagodniejsze i chętniej zakwoczą. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi