czudi Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Witam, Mam problem czy lepiej dać 2x150w żarówki czy grzałkę.Mógł by mi ktoś dać rysunek ja ma być wkonany taki inkubator i czy wentylatom ma pobierać powietrze z zew. czy z wew. tylko je rozprowadzając to całym inkubatorze. Robie inkubator 80cm długi, 60cm szeroki i 50cm wysoki czy wystarczą 2 żarówki taki inkubator na 5 kur nie będzie za duży proszę o odp Cytuj
wydra Opublikowano 17 Stycznia 2008 Opublikowano 17 Stycznia 2008 lepiej dać więcej żarówek o mniejszej mocy pisałem jak to w moim inkubatorze właśnie z powodu za dużej mocy żarówek ugotowałem jajka na twardo . Co do wentylatora to jeżeli zastosujesz go tak żę będzie pobierał powietrze z zew. to będą dłużej żarówki świeciły a co za tym idzie prąd itd. Mogą być też jakieś wahania temp. Natomiast pobierając powietrze z wew. myślę że tego nie ma. Dodam że sam tak miałem w inkubatorze. Cytuj
czudi Opublikowano 17 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2008 Dziękuje za odp i pozdrawiam Cytuj
studenttomek Opublikowano 18 Stycznia 2008 Opublikowano 18 Stycznia 2008 A jaki masz sterownik w swoim inkubatorze? Może lepiej się zaopatrzyć w lepszy sterownik który będzie regulował mocą żarówki? Ja tak zrobiłem i nie narzekam Pozdrawiam Cytuj
wydra Opublikowano 18 Stycznia 2008 Opublikowano 18 Stycznia 2008 mimo że masz dobry termostat i on może zwariować i wtedy nic nie zrobisz. U mnie zawiódł termostat ale gdyby żarówki były mniejszej mocy nic by się nie stało też później wymieniłem ja na mniejsze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi