Miecho Opublikowano 23 Stycznia 2020 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Witam. Mam pytanie dotyczące utrzymania woliery z dnem gruntowym. Mianowicie stwierdzono u moich ptaków po badaniu kału - nicienie. Ptaki zostały odrobaczone za pomocą środka na odrobaczanie, ale nie chciał bym, by taka sytuacja się powtórzyła. Dlatego proszę o informację jakiego środka mogę użyć , żeby pozbyć się skutecznie jaj nicieni z gleby w wolierze. W ten sposób chcę uniemożliwić powtórnego zarażenia się ptaków przez zjedzenie jaj, które zostały wydalone z kałem.Woliera została gruntownie posprzątana , odchody usunięte. Ale co można jeszcze zrobić? Czy przesypać dno np. wapnem budowlanym i przekopać ? Jakie macie sprawdzone sposoby na tego rodzaju profilaktykę. Cytuj
xwiatr Opublikowano 2 Lutego 2020 Opublikowano 2 Lutego 2020 Kolego, nie ma na to pewnego rozwiązania. Wszystko co możesz zrobić to rzetelna profilaktyka.Ja stosuje wapno budowlane między rzutami. Staram się, aby każda moja woliera choćby raz w roku była pusta przez min 2 tygodnie. Wtedy usuwam cienką warstwę ziemi, wraz z obornikiem (około 5cm) posypuję to wapnem, normalnie szufelką.Najlepiej zrobić to przed deszczem, ale jak nie pada, to polewam wodą, żeby wapno się zlasowało. I po około tygodniu zasypuję to lekką ziemią. Generalnie daje to dobry efekt. Potem co około 3 miesiące posypuję wolierę Dezosanem Wigor (zalecana dawka jest na każdym worku). Można go stosować w obecności zwierząt. Póki co od 3 lat mam spokój z pasożytami. Mam nadzieję, że na zawsze... Dezosan, kupuję w sklepie FERMO w 10kg workach. Od czasu do czasu kupuję paletę, więc dają mi jeszcze upust. Mam do nich niedaleko, więc oszczędzam na przesyłce:https://www.fermo.pl/produkt-2803-dezosan-wigor-10-kg-preparat-do-suchej-dezynfekcji.html Cytuj
Miecho Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Opublikowano 3 Lutego 2020 Dziękuję za informację. Ja zrobiłem dokładnie tak, jak Ty to opisałeś. Mam nadzieje że będzie to skuteczna metoda, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi