Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Obecnie to bawie się w hodowlę bazantów i pawi ,ale gdybym zajeła się hodowlą na większa skale to jakie muszę spełnić warunki administracyjne. :lol: Proszę o odpowiedź.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Skoro padł temat urzędu, to czy ktoś może wie dokładnie jak wygląda strona prawna hodowli bażantów łownych? Z tego co się orientuję, to sam dobrostan od PLW nie wystarczy. Ustawa o ochronie przyrody czy zwierząt (nie pamiętam dokładnie która) wyraźnie mówi, że zabronione jest przetrzymywanie zwierząt dzikich bez zezwolenia. A żeby zdobyć zezwolenie trzeba spełnić kilka warunków np. mieć potwierdzenie wyklucia ptaków w niewoli, mieć zarejestrowaną działalność w celach np. wystawowych lub innych itd. Ostatnio słyszałem w TV, że grożą za to spore grzywny. Czy ktoś orientuje się jak to w końcy wygląda?
Opublikowano

cześć Sławek tu są ptaki które trzeba zarejestrować Powiatowym urzędzie

Kurowate (Bażantowate)

Pantarka białoszyja

Indyk pawi

Pstropiór żółtonogi

Pstropiór białouchy

Pstropiór białoczelny

Argus malajski

Pstropiór rdzawy

Bażant himalajski

Przepiór wirginijski

Uszak biały

Uszak biały

Uszak brunatny

Kur siwy

Kuropatnik

Olśniak himalajski

Olśniak zielonosterny

Olśniak białosterny

Kiściec modrolicy

Kiściec syjamski

Kiściec annamski

Kiściec żółtosterny

Kiściec wietnamski

Kiściec jednobarwny

Kiściec ognisty

Kiściec cesarski

Kiściec czarny

Kiściec nepalski

Kiściec tajwański

Kuropatwa czarna

Przepiór białolicy

Przepiórecznik

Paw złoty

Wieloszpon szary

Wieloszpon lśniący;

Wieloszpon palawański

Wieloszpon wietnamski

Wieloszpon rdzawogrzbiety

Wieloszpon pawi

Wieloszpon białobrody

Argus czubaty

Kuropatwa długodzioba

Bezszpon;

Puchoczub

Kuropatwa koroniasta

Bażant kasztanowaty;

Bażant Elliota

Bażant birmański

Bażant tajwański

Bażant królewski

Ułar kaspijski

Ułar tybetański

Tragopan żółtolicy

Tragopan plamisty

Tragopan rudolicy

Tragopan czerwony;

Tragopan satyr

Preriokur dwuczuby

Opublikowano

Dokładnie bażant łowny nie jest w świetle prawa zwierzęciem dzikim, tzn jest dziki ale dopuszczony do hodowli tak jak np daniele, czyli możesz go hodować.

Ale jak bedziesz chciał kuropatwy to już kuropatwa nie jest dpuszczona i musisz starać się o zezwolenie.

Opublikowano

Koledzy,

Interesuje mnie sprawa pozwolenia na hodowle kuropatw i przepiórek, czy moge to zezwolenie otrzymać od starosty ?? Czy moge starać się o pozwolenie już teraz, ale hodowlę rozpocznę dopiero za rok ??

Opublikowano
nie trzeba mieć zezwolenia tylko trzeba zarejestrować ptaka koszt tego jest w granicach 30 zł ale potem za każdego ptaka ileś sie płaci ale to jakieś kilkanaście zloty. Wszystko załatwicie w starostwie powiatowym. Ale nie wszystkie kuropatwy trzeba rejestrować i nie wszystkie przepiórki. Następna sprawa żeby zarejestrować ptaka musicie mieć dokumenty na niego tzn od jakiego hodowcy jest i kim byli jego rodzice taki dokument musicie dostać od hodowcy który wam ptaka sprzedaje a ptak podlega rejestracji. bez tych dokumentów niestety nie zarejestrujecie ptaka.
  • 5 lat później...
Opublikowano
Jeśli sam sobie złapiesz bażanty to zostaniesz oskarżony o kłusownictwo i możesz zostać skazany na PIĘĆ lat więzienia !!!!!

Ale skąd oni będą wiedzieć, że je złapał? Przecież mógł je kupić od kogoś kto ma hodowlę

Opublikowano
simon nie wiem jak Ty ale ja nie popieram kłusownictwa w żadnej postaci. Czy bażanty aż tyle kosztują żeby je chwytać? Jestem w stanie zrozumieć że ktoś znajdzie gniazdo gdzie kura zginęła i jajka tak czy tak się zmarnują więc je zabiera i inkubuje ale żeby specjalnie to robić również nie popieram. A skąd ktoś się dowie o akcie kłusownictwa choćby z tego forum po analizie wypowiedzi, odnaleźć osobę piszącą posty wcale nie jest trudno. Zresztą można wpaść na samym akcie kłusownictwa, może sypnąć sąsiad itd.
Opublikowano
Zigi ja też oczywiście nie popieram. Zwracam jedynie uwagę na to, w jaki sposób ktoś ma osobie, która trzyma bażanty udowodnić, że zostały one złapane, a nie kupione od innego hodowcy? Żeby mieć problem z prawem to raczej muszą złapać kłusownika na gorącym uczynku.
Opublikowano

Rozumiem, ale ja jestem za piętnowaniem każdego objawu kłusownictwa. Jak może wpaść przy kontroli? np jeśli ktoś ma hodowle nastawioną na sprzedaż ma zarejestrowaną hodowle to musi prowadzić księgowość tam mu np powinno się zgadzać. Zresztą nie wiem nie zagłębiałem się ale jakaś książka czy historia hodowli powinna być chyba prowadzona tak jest przy gospodarstwach gdzie jest hodowla zwierząt.

Pozdrawiam

Opublikowano
Z tego co wiem, nie potrzeba nic rejestrować ani prowadzić żadnych ksiąg bo bażanty nie są ptakami rodzimymi. No ale wiadomo (nawiązując do wypowiedzi Simona), jeżeli przyjdzie kontrola i będą dociekliwi skąd te bażanty pochodzą, to będziesz musiał wykazać w jakiś sposób ich pochodzenie.