Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co myślicie o takim inkubatorze do jaj??

https://fermo.pl/inkubator-do-wylegu-jaj-ibator-home-60.html

Widzę, że ma wszystko co powinien mieć:

Dobry inkubator do jaj powinien zapewniać stabilne warunki temperaturowe i wilgotnościowe, umożliwiając wygodne i skuteczne wyhodowanie piskląt. Kluczowe cechy dobrego inkubatora to precyzyjna regulacja temperatury, równomierne rozprowadzenie ciepła, możliwość ustawienia odpowiedniej wilgotności, system obrotu jaj oraz funkcje alarmowe w przypadku odchyleń od ustalonych parametrów. Ponadto, inkubator powinien być łatwy w obsłudze, solidnie wykonany i zapewniać odpowiednią wentylację. Dzięki tym cechom, inkubator może skutecznie wspomagać proces wykluwania się jaj, dając najlepsze szanse na sukces w hodowli drobiu.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Kolego zwróć uwagę na to jakiej jest produkcji. Jeśli jest chiński - nie ma co ryzykować. Jeśli chcesz coś tanszego to zobacz sobie ikar lub ibator. To są europejskie inkubatory i masz dostęp do serwisu i części zamiennych. Jak masz trochę więcej gotówki to polecam ikubatory marki brinsea z wbudowaną pompą wilgotności. Ale to musisz się liczyć z kosztem ok 1500 - ale warto.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja mam inkubator ibator. Jedyne co to kontroluje sam wilgotność dodatkowym higrometrem. Moja skuteczność inkubacji to 75%-80% w przypadku bażantów. O inkubatorach brinsea czytałem, jednak póki co dla mojej hobbystycznej hodowli jest za drogi.
Opublikowano
Tak to prawda Ibator godny polecenia, używam go od 3 lat, i pieniążki odłożone z wylegów (sprzedaż młodych kurek) odkładam na zakup profesjonalnego Brinsea :) Na przyszłą wionsę planuję już zakup, no i koszty zakupy zwrócą się w szybszym czasie :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja nigdy nie inkubowałam jaj - bazuje na naturalnych lęgach. Niestety z marnym efektem, bo jajka mi gniotą. Wiadomo, że jaja bażancie są mniejsze od typowych jaj kurzych czy w związku z tym są jakieś przystawki na mniejsze jajka? Chciałabym spróbować z inkubatorem.
Opublikowano

jak się wszystkiego dopilnuje to wylęgi z inkubatora są dużo lepsze niż naturalne,

można kupić inkubator już z tacą do jaj bażancich , ja akurat mam taki gdzie taca jest na jajka kurze i mam do tego dodatkowe wkładki

Opublikowano
Ja mam rozbudowy o silnik automatyczny. Mam do tego większe zaufanie niż do swojej pamięci o obróceniu tacy. Tak jak mówiłem, jedynie co to w środku mam dodatkowy tradycyjny higrometr.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dzięki! zamówiłam zatem inkubator ibator, ktoś podpowiedział by wziąć dodatkowy higrometr- też zakupiłam. Pierścienie na jaja bażancie również. Co jeszcze potrzebuję? Jakieś rady?