hunter Opublikowano 22 Stycznia 2018 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Witajcie. Chce zbudować inkubator o wymiarach 51x156x45cm. Planuje inkubować w nim ok 900 jajek. Proszę o podpowiedź jakiej mocy grzałki będę potrzebował, ile wentylatorów. Cytuj
stasiu77 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Potrzebna by była grzała 200 - 250 W, najlepiej zakupić mocniejszą czyli 250 W + do tego termoregulator (koniecznie!). Do takiego większego najlepiej wentylator na 230 V, ale to może i ze dwa takie: http://www.hodowlany.pl/i480_Wentylator_urzadzen_legowych__lozyskowany_220V.html Cytuj
hunter Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2018 Myślisz że jedna 250 wystarczy? Cytuj
stasiu77 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Może lepiej dwie, podłązczone wówczas do termoregulatora, zawsze będziesz mógł to ustawić. Cytuj
hunter Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2018 Tak też właśnie myślałem, że musi być wieksza moc. Zabieram się za zamówienie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj
DANIELO Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 Ja bym ci doradził kologo 2 grzałki po 150 vat złaczyć je razem i umieścić obok siebie . Wentylator musi być wydajny żeby dobrze mieszał powietrze bo inaczej nie uzyskasz odpowiedniej wilgotnosci . Najlepiej by było gdybys zamontował go pomiędzy grzałkami . Cytuj
hunter Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Opublikowano 1 Lutego 2018 Dzięki za rady. Czy ten wentylator ssący będzie ok? http://www.hodowlany.pl/i974_Wentylator_inkubatora_duzy___Profi.html Cytuj
DANIELO Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 Mysle ze tak , ja mam założony zwykły wyciag(wentylator) łazienkowy i daje rade. Zwykły prosty bez zadnych ustawień taki poprostu jak sie go podłaczy do pradu to chodzi cały czas . Muśi mieć osobne zasilanie ,nie mozesz go podłączyć pod sterownik bo wtedy jak sterownik wyłaczy grzałki to wentylator tez przestanie działać. Cytuj
hunter Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Opublikowano 2 Lutego 2018 A z pompą wilgotności jak sobie poradziliście? Czytałem na innym forum o nawilżaczu powietrza ze może zdać egzamin. Cytuj
DANIELO Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 Witam , ja nie mam zadnej pompy wilgotnosci . Mam sterownik sterujący wilgotność i temperature. Mam poprostu pojemnik do wody w którym jest grzałka ( jak w akwarium) i podgrzewa wode a ona poprostu paruje i uzyskuje sie zadana wilgotność. Jezeli zrobisz odpowiednią wentylacje to nie bedzie ci noc potrzebne poza pojemnikiem z woda . Wiem z wlasnwgo doświadczenia. Niema sensu ładowac nie wiadomo ile pieniedzy w jakies dobre sterowniki czy pompy wilgotnosci bo i tak trzeba skalibrować całość . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi