sebek_12 Opublikowano 20 Listopada 2007 Opublikowano 20 Listopada 2007 Witam mam problem z bażantami. Ostatnio kupiłem 4 bażanty łowne 1 kogucik i 3 kurki. Bażanty są troszeczke dzikie gdyż były jaja podebrane od bażanta żyjącego na wolności......znalazł je mój znajomy...Zauważyłem ostatnio że kogucik zaczął deptać kurki i wydziobywać im piurka z głowy.......Przecież na deptanie to jest chyba za późno z tego co wiem to na wiosne,.....Co mam zrobić aby je nie dziobał ??Proszę o pomoc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj
wiesław Opublikowano 20 Listopada 2007 Opublikowano 20 Listopada 2007 załóż mu okulary lub nosek ewentualnie przytnij dziób tylko góre!!!kup jeszcze jakiś preparat witaminowy do wody Cytuj
Sara Opublikowano 20 Listopada 2007 Opublikowano 20 Listopada 2007 Przyczyn wydziobywania piór może być wiele;A)złe warunki utrzymania: zbyt ciasne pomieszczenia, niedostateczna liczba karmideł,zbyt intensywne oswietlenie powodujące nerwowośc i agresywnosc.B)choroby pasozytnicze swędzenie skóry powoduje, że ptaki ciągle czyszcza pióra i moga też dziubac inne osobniki.C )Niedobór składników pokarmowych,hałas nipokojenie ptaków.D )ZWYCZAJNA NUDA należy zorganizowąc im zajęci zabawę , bal przebieranców.a tak poważnie to rozsypac troche ziarna w sciółke, w całosci buraki ,marchew niech dziubią ,ugotowane ziemniaki. Pawiami i bazantami to dopiero od roku próbuję sie bawic, ale kury to mam i problem nie jest mi obcy.pozdrawiam Cytuj
sebek_12 Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Opublikowano 21 Listopada 2007 Gdzie mogę kupić ten osłaniacz na dziub...........i jak mu przyciąć zeby mu nic nie zrobić ?? Cytuj
rapit Opublikowano 21 Listopada 2007 Opublikowano 21 Listopada 2007 Osłonki na dziby kupisz tutaj:http://www.hodowlany.pl/i127_Oslonki_na_dzioby_komplet_10_noskow__30_szpilek.html Napisz jak chowasz swoje bazanty, wielkość woliery, czy są na otwartym powietrzu czy w zamknięciu pod dachem gdzie mają ciągle ciepło. Cytuj
bażant Opublikowano 21 Listopada 2007 Opublikowano 21 Listopada 2007 Z tym przycinaniem to bym uważał. Ptak może paść ze stresu podczas obcinania a pozatym to jest to bolesne. Wolałbym użyć bardziej humanitarnych sposobów. Cytuj
sebek_12 Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Opublikowano 21 Listopada 2007 Witam. Bażanty trzymam w pomieszczeniu 20m kwadratowych. Mają otwarty wybieg jak i pomieszczenie zamknięte.ale nie przebywają w nim zaczęsto.Oczywiście mają świerki gałęzie no i sporo miejsca. Cytuj
rapit Opublikowano 21 Listopada 2007 Opublikowano 21 Listopada 2007 Czyli nie powinno być problemu, ale masz pecha i trafiłeś na wrednego koguta. Poprostu załóż kogutowi osłonke i problem z głowy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi