DarkPaladin Opublikowano 16 Lipca 2017 Opublikowano 16 Lipca 2017 Witam wszystkich jestem tutaj świerzakiem.Mam kilka pytań odnośnie inkubacji jaj kurzych.niedawno kupiłem sobie inkubator na 56 jajek kurzych(pół automat z kluczykiem do przekrecania ) .Kupiłem orazu jajka lęgowe.Przeczytalem ze jedna komora musi byc zalana wodą tak wiec zrobiłem.Moja inkubacja trwa juz 4-ty dzień i zastanawiam sie co robic poniewaz trzeba dolewac wode do kanału a ja nie wiem jak to zrobic bo musiałbym wyciągnac jajka.Pytannie czy te jajka moge wyciagnac( przełozyc na cos ) i dolac wody czy co ? mozna tak je wyjmowac ? pomocy nie chce zeby moja inkubacja poszłą na marne . Jak czesto trzeba tam dolewac wody ? Cytuj
Pio45 Opublikowano 19 Lipca 2017 Opublikowano 19 Lipca 2017 Ja, żeby nie wyciągać tacy z jajkami po prostu kupiłem w aptece zwykłą plastikowa strzykawkę i dolewam wody w ten sposób, między otwory w koszyczkach. Ewentualnie niektóre modele inkubatorów pozwalają również na dolewanie po ściankach bocznych Cytuj
DarkPaladin Opublikowano 23 Lipca 2017 Autor Opublikowano 23 Lipca 2017 A czesto trzeba tam wode dolewac ? Ostatnio po 4 dniach jiz nie mialem wody :/ Cytuj
Pio45 Opublikowano 26 Lipca 2017 Opublikowano 26 Lipca 2017 Ja uzupełniałem zazwyczaj co drugi dzień, żeby kanalik zawsze był pełny. Na początku inkubacji jajka trochę więcej wilgoci pobierają więc wody tez cześciej i trochę wiecej się dolewa, tak żeby było ok. 70% w pierwszym tyg. inkubacji (przynajmniej ja tak robie). Potem już 60%. Jak cos to możesz kupić do iknubatora higrometr, to ci pokaże czy wilgotniość spadła lub nie jest za wysoka Cytuj
kiwi Opublikowano 31 Lipca 2017 Opublikowano 31 Lipca 2017 Ja osobiście polecam zakup higrometru, bo różnie to bywa z tą wilgotnością, jeszcze też zależy jakie jajka się inkubuje, bo gęsie np potrzebują wiecej wody przy legach. Ja inkubuje od kilku lat, ale jakoś lubie miec potwierdzenie na higrometrze. Tylko nie polecam elektroonicznych, lepsze moim zdaniem sa wodne lub analogowe Cytuj
stasiu77 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Jestem w posiadaniu zarówno elektronicznego jak i analogowego. Elektroniczny na tyle jest wygodny bo odczytuje od razu wynik pomiaru, ale analogowy też używam do sprawdzenia wilgotności czasem dla pewności... Cytuj
rolniczka585 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Ja również by nie wyciągać jajek korzystam ze zwykłej strzykawki. Co do wilgotności jak dla mnie higrometr musi być analogowy. Nie ufam w tych sprawach elektronice. Cytuj
stasiu77 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Opublikowano 20 Stycznia 2018 To zależy też z jaką dokładnością wykonuje pomiar, podobnie jest z wagami dla ludzi Cytuj
rolniczka585 Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 To tak jak z termometrem, dobrze że mam jeszcze dwa stare klasyczne bo te elektroniczne to porażka Cytuj
Tomix Opublikowano 5 Marca 2018 Opublikowano 5 Marca 2018 Jak u Was wylęgi? Ja się zastanawiam nad inkubatorem, żona się sprzeciwia że ona będzie musiała się wszystkim zajmować. Cytuj
stasiu77 Opublikowano 13 Marca 2018 Opublikowano 13 Marca 2018 Właśnie jest o wiele mniej pracy przy lęgu sztucznym Nakładasz jaja i tylko obracasz i dolewasz wody, nie musisz doglądać do kwoki czy czasem nie zostawi jaj i sie wyziębią. Jak dla mnie to luskususu. A kwoce możesz podłożyc jaja podkładowe żeby zachować insynkt, jak się wylęgną podłożyć kurczaki ja już tak robiłem i wszystko się sprawdziło Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi