Bartek8614 Opublikowano 15 Września 2016 Opublikowano 15 Września 2016 Witam. Chciałbym zbudować wolierę na bażanty. Nie znam się na tym zbyt dobrze, dlatego chciałbym zapytać Was, specjalistów, czy taka siatka http://www.hodowlany.pl/i134_Siatka_do_budowy_wolier_z_oczkiem_szesciokatnym_oczko_25cm_25mb_powlekana.html do budowy woliery będzie dobra? Cytuj
Pio45 Opublikowano 16 Września 2016 Opublikowano 16 Września 2016 Ja mam bardzo podobną tylko ocynkowaną z mniejszym oczkiem 16 mm. Wolierkę mam już 5 lat i siatka mi się sprawdza doskonale. Tutaj gdybym teraz miał drugi raz wybierać to też bym wziął z powłoką, bo jednak po tym czasie gdzieniegdzie widzę powoli drobną korozje. Cytuj
kunek Opublikowano 17 Września 2016 Opublikowano 17 Września 2016 taka siatka na boki woliery może być i na górę polietylenową z oczkiem 4 lub 6 cm Cytuj
Bartek8614 Opublikowano 21 Września 2016 Autor Opublikowano 21 Września 2016 OK, dzięki za podpowiedz. A czy jesteście mi stanie podpowiedzieć jeszcze jak ta siatka sprawuje się w kontakcie z drapieżnikami? Tzn. czy jest w stanie uchronić bażanty przed atakiem lisów, kun, itp.? Czy musiałbym zastosować jeszcze coś innego? Nie wiem, jakąś żywołapkę np.?P.s Wiem , że lisy w mojej okolicy dość często się pojawiają. Cytuj
Pio45 Opublikowano 22 Września 2016 Opublikowano 22 Września 2016 Powiem ci tak, u mnie nie było problemu, żeby coś się dostało do woliery, ale drucik w tej siatce jak dla mnie nie uchroni przed zębami lisa, jeśli będzie chciał się dostać ptaków Cytuj
ice Opublikowano 19 Października 2017 Opublikowano 19 Października 2017 Witam. Przy budowie woliery zastosowałem taką siatkę jak w dołączonym linku w pierwszym poście, tylko o oczkach 13mm. Czy ktoś stosując podobną (z dość cienkiego drutu) miał sytuację, że została przegryziona przez np. kunę lub innego drapieżnika? To, że są w stanie ją przegryźć to wiem, ale czy próbują? Czy jeżeli nie znajdą dziury żeby dostać się do środka woliery to odpuszczają, czy starają się przegryźć siatkę? Miał ktoś taką sytuacje? Pytania być może dziecinne, ale nigdy nie miałem doczynienia z tymi zeierzakami, a chciałbym uchronić moje bażanty przed zamianą w czyjś obiad Cytuj
stasiu77 Opublikowano 21 Października 2017 Opublikowano 21 Października 2017 Ja mam podobną siateczkę, ale jest wkopana w ziemię około pół metra i na razie żaden szkodnik się nie podkopał ani też nie przegryzł, myśle że przed przegryzieniem bardzo dobrze chroni to powlekanie. Ja mam drucik 1,0 i od niecałego roku żadnych szkód, odpukać Cytuj
rolniczka585 Opublikowano 30 Października 2017 Opublikowano 30 Października 2017 Jastrząb grasuje w okolicy, muszę założyć siatkę bo sąsiadowi 3 kury ozdobne pożarł. Stąd moje pytanie- lepsza z oczkiem 2,5 czy 4? Cytuj
gregor588 Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 na jastrzębia 4 spokojnie wystarczy,dodatkowo jak zimą zacznie sypać śnieg to przy oczku 2,5 może zalegać na siatce i może zarwać,a przy oczku 4 cm wszystko przeleci Cytuj
rolniczka585 Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 a wróble nie będą przelatywały przez siatkę ? Właśnie zamierzam zamówić Cytuj
gregor588 Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 podejrzewam, że wróbel to nawet przez siatkę 2,5 by się przecisnął , ale wróbel kury nie porwie Cytuj
rolniczka585 Opublikowano 3 Listopada 2017 Opublikowano 3 Listopada 2017 no porwać nie porwie, ale paszę wyjadają skubane więc jak będzie siatka chciałabym to również ograniczyć Cytuj
stasiu77 Opublikowano 6 Listopada 2017 Opublikowano 6 Listopada 2017 Wróbel nie powinien prze 4 wlecieć, może się zdarzyć sporadycznie, ile też tej paszy CI wyje... Jak zostosujesz oczko 2,5 cm to śnieg nie będzie przelatywał i siatka zapadnie się do środka. Więc w takim przypadku najlepiej założyć siatkę z oczkiem 4 cm Cytuj
hunter Opublikowano 13 Listopada 2017 Opublikowano 13 Listopada 2017 Koledzy a ktoś łączył metrowe siatki? Kusi mnie jedna oferta wysokość 1 m rolka 25 m połącze chyba sobie sam na wysokość 3m bo za 99 zł super cena. Cytuj
rolniczka585 Opublikowano 14 Listopada 2017 Opublikowano 14 Listopada 2017 My z mężem dokładne tak robiliśmy. Kupiliśmy metrowe i łączyliśmy drutem. Oczko sześciokątne 2,5x2,5 Cytuj
stasiu77 Opublikowano 14 Listopada 2017 Opublikowano 14 Listopada 2017 Można też zrobić metalową konstrukcję np z kątowników i na niej montować siatkę. Na pewno dużo pracy przy tym ale już ogrodzenie konkret byłoby Cytuj
ice Opublikowano 22 Listopada 2017 Opublikowano 22 Listopada 2017 Pierwsze opady śniegu wykazały wady siatki o małych oczkach - niestety cały śnieg został na siatce . Siatka nie zerwała się bo śniegu było kilka cm, ale przy większej ilości mogło być różne. Dlatego zadaszyłem całą wolierę i podparłem w środkowej części. Cytuj
hunter Opublikowano 22 Listopada 2017 Opublikowano 22 Listopada 2017 Ice gdzie Ty śnieg miałeś? Cytuj
ice Opublikowano 22 Listopada 2017 Opublikowano 22 Listopada 2017 W poniedzialek rano w okolicach W-wy sypało ze dwie godziny, co prawda przez temperaturę utrzymał się tylko przez kolejne dwie godziny, ale na siatce była warstaw ze 3-4 cm i w dodatku był ciężki, bo mokry. Cytuj
hunter Opublikowano 24 Listopada 2017 Opublikowano 24 Listopada 2017 spoko pytam bo u nas w Wlkp to w tym tygodniu do środy mglisto szaro buro, od wczoraj ładnie słońce świeci.Ale zeszły piątek nieźle przymroziło. Cytuj
mieciu1988 Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 Odświeżam temaat:) Jeśli nie chcecie żeby wróbel wam się do środka woliery nie wcisnął to na pewno siatka 2,5 oczko największe jakie możecie zastosować. Jeśli chodzi o śnieg to faktycznie ostatnio to go prawie w ogóle nie ma, ale nawet jeśli spadłby to można ten raz do roku strząsnąć go z góry. Takie hobbystyczne woliery nie sa na pewno duże także to zajmuje tylko chwilke Cytuj
juka12 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Opublikowano 22 Stycznia 2020 a jaką długość i szerokość dla 20 bażantów najlepiej? Cytuj
Teodor108 Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 a jaka wolna przestrzeń wchodzi w grę? Cytuj
Hodowca5 Opublikowano 7 Marca 2024 Opublikowano 7 Marca 2024 Woliera dla 20 bażantów powinna być odpowiednio duża , aby zapewnić im odpowiednią przestrzeń do poruszania się, odpoczynku i ochrony. Oto kilka ważnych elementów, które należy uwzględnić przy budowie takiej wolierki. Wielkość i kształt Woliera powinna być odpowiednio duża, aby pomieścić 20 bażantów i umożliwić im swobodne poruszanie się. Zalecane wymiary dla wolierki dla 20 bażantów to co najmniej 6-8 metrów długości i 3-4 metry szerokości. Kształt może być prostokątny lub kwadratowy, w zależności od dostępnej przestrzeni i preferencji. Jak chcemy mozna zrobić wolierę okrągłą lub w kształcie cyrku. Bardzo ważna jest siatka na woliery bo siatki polietylenowe są najlepsze i najwytrzymalsze. Każda szanująca się hodowla nie używa innych siatek niż siatki polietylenowe do budowy wolier. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi