Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja mam bardzo podobną tylko ocynkowaną z mniejszym oczkiem 16 mm. Wolierkę mam już 5 lat i siatka mi się sprawdza doskonale. Tutaj gdybym teraz miał drugi raz wybierać to też bym wziął z powłoką, bo jednak po tym czasie gdzieniegdzie widzę powoli drobną korozje.
Opublikowano

OK, dzięki za podpowiedz.

A czy jesteście mi stanie podpowiedzieć jeszcze jak ta siatka sprawuje się w kontakcie z drapieżnikami? Tzn. czy jest w stanie uchronić bażanty przed atakiem lisów, kun, itp.? Czy musiałbym zastosować jeszcze coś innego? Nie wiem, jakąś żywołapkę np.?P.s Wiem , że lisy w mojej okolicy dość często się pojawiają.

Opublikowano
Powiem ci tak, u mnie nie było problemu, żeby coś się dostało do woliery, ale drucik w tej siatce jak dla mnie nie uchroni przed zębami lisa, jeśli będzie chciał się dostać ptaków
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam. Przy budowie woliery zastosowałem taką siatkę jak w dołączonym linku w pierwszym poście, tylko o oczkach 13mm. Czy ktoś stosując podobną (z dość cienkiego drutu) miał sytuację, że została przegryziona przez np. kunę lub innego drapieżnika? To, że są w stanie ją przegryźć to wiem, ale czy próbują? Czy jeżeli nie znajdą dziury żeby dostać się do środka woliery to odpuszczają, czy starają się przegryźć siatkę? Miał ktoś taką sytuacje? Pytania być może dziecinne, ale nigdy nie miałem doczynienia z tymi zeierzakami, a chciałbym uchronić moje bażanty przed zamianą w czyjś obiad ;)
Opublikowano
Ja mam podobną siateczkę, ale jest wkopana w ziemię około pół metra i na razie żaden szkodnik się nie podkopał ani też nie przegryzł, myśle że przed przegryzieniem bardzo dobrze chroni to powlekanie. Ja mam drucik 1,0 i od niecałego roku żadnych szkód, odpukać ;)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wróbel nie powinien prze 4 wlecieć, może się zdarzyć sporadycznie, ile też tej paszy CI wyje... Jak zostosujesz oczko 2,5 cm to śnieg nie będzie przelatywał i siatka zapadnie się do środka. Więc w takim przypadku najlepiej założyć siatkę z oczkiem 4 cm 8)
Opublikowano
Pierwsze opady śniegu wykazały wady siatki o małych oczkach - niestety cały śnieg został na siatce :(. Siatka nie zerwała się bo śniegu było kilka cm, ale przy większej ilości mogło być różne. Dlatego zadaszyłem całą wolierę i podparłem w środkowej części.
Opublikowano
W poniedzialek rano w okolicach W-wy sypało ze dwie godziny, co prawda przez temperaturę utrzymał się tylko przez kolejne dwie godziny, ale na siatce była warstaw ze 3-4 cm i w dodatku był ciężki, bo mokry.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Odświeżam temaat:)

Jeśli nie chcecie żeby wróbel wam się do środka woliery nie wcisnął to na pewno siatka 2,5 oczko największe jakie możecie zastosować. Jeśli chodzi o śnieg to faktycznie ostatnio to go prawie w ogóle nie ma, ale nawet jeśli spadłby to można ten raz do roku strząsnąć go z góry. Takie hobbystyczne woliery nie sa na pewno duże także to zajmuje tylko chwilke

• 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 lata później...
Opublikowano
Woliera dla 20 bażantów powinna być odpowiednio duża , aby zapewnić im odpowiednią przestrzeń do poruszania się, odpoczynku i ochrony. Oto kilka ważnych elementów, które należy uwzględnić przy budowie takiej wolierki. Wielkość i kształt Woliera powinna być odpowiednio duża, aby pomieścić 20 bażantów i umożliwić im swobodne poruszanie się. Zalecane wymiary dla wolierki dla 20 bażantów to co najmniej 6-8 metrów długości i 3-4 metry szerokości. Kształt może być prostokątny lub kwadratowy, w zależności od dostępnej przestrzeni i preferencji. Jak chcemy mozna zrobić wolierę okrągłą lub w kształcie cyrku. Bardzo ważna jest siatka na woliery bo siatki polietylenowe są najlepsze i najwytrzymalsze. Każda szanująca się hodowla nie używa innych siatek niż siatki polietylenowe do budowy wolier.